Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

10. 09. 2023. 22:49 >> 22:49

USVOJENA ZAVRŠNA DEKLARACIJA

Lavrov ocijenio da je samit G20 bio "uspješan"

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je danas da je samit G20 održan u Indiji bio "nesumnjivo uspješan", poslije usvajanja završne deklaracije lidera najvećih svjetskih ekonomija u kojoj nije direktno kritikovana Moskva zbog invazije na Ukrajinu.

"Samit je nesumnjivo uspješan. Uspjeli smo da osujetimo pokušaje Zapada da 'ukrajinizira' dnevni red samita", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare i dodao da se u finalnom tekstu "uopšte ne pominje Rusija".

On je rekao da je Indija, domaćin samita, uspjela da ujedini učesnike G20 koji predstavljaju globalni jug, nagovještavajući da je mogao da se čuje glas Brazila, Južne Afrike, Indije i Kine.

Vođe G20, duboko podijeljene oko stava prema ratu u Ukrajini u završnoj deklaraciji nijesu pominjale agresiju Rusije.

U ovogodišnjem završnom saopštenju, objavljenom juče, dan prije zvaničnog završetka samita, ukazano je na ljudsku patnju i negativni uticaj rata u Ukrajini, ali se ne pominje direktno ruska invazija. Navodi se Povelja UN u kojoj se kaže da "sve zemlje moraju da se uzdrže od prijetnje ili upotrebe sile u potrazi za teritorijalnim osvajanjem protiv teritorijalnog integriteta i suvereniteta ili političke nezavisnosti bilo koje države, a upotreba ili prijetnja upotrebom nuklearnog oružja je nedopustiva".

Zapadne vođe koje su se zalagale za jaču osudu ruskih djelovanja na ranijim skupovima G20, prihvatile su završnu deklaraciju i njeno donošenje konsenzusom nazvale to uspjehom i pohvalile Indiju što je tome doprinijela.

Kijev je juče kritikovao to saopštenje. "G20 nema oko čega da se ponosi", naveo je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

S druge strane američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven je ocijenio da je formulacija teksta, posebno oko Ukrajine, rezultat "vrlo dobrog rada".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније