Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

09. 11. 2023. 19:43 >> 20:24

85. GODIŠNjICA KRISTALNE NOĆI

Rim uklanja antisemitske grafite iz Jevrejske četvrti

U Rimu se uklanjaju antisemitski grafiti ispisani na zgradama u starom Jevrejskom kvartu, danas na 85. godišnjicu Kristalne noći, ili "noći izlomljenih stakala" kada su nacisti terorisali Jevreje širom Njemačke i Austrije 1938. godine.

Grafiti među kojima i jedan na kome je nacrtana Davidova zvijezda, znak jednakosti i nacistička svastika, se uklanjaju, navela je gradska uprava Rima u saopštenju.

"Ovakvi događaji izazivaju uznemirenost, ogromnu brigu i podsjećaju na period rasnog progona", rekao je Alesandro Luzon, koji je rimski zvaničnik za vezu sa jevrejskom zajednicom.

Nacisti su 9. novembra 1938. godine ubili najmanje 91 osobu, demolirali 7.500 jevrejskih radnji i zapalili više od 1.400 sinagoga. Taj pogrom je postao poznat kao Kristalnaht (Kristalna noć) i obilježio je prekretnicu u rastućem progonu Jevreja koji je doveo do ubistva šest miliona evropskih Jevreja od strane nacista i onih koji su ih podržavali za vrijeme holokaussta.

U sjevernom gradu Trevizu privatna srednja škola na engleskom jeziku suspendovala je danas jednu nastavnicu koja je objavljivala antisemitske izjave na svom privatnom nalogu na društvenim mrežama. Škola je navela da je "jezik mržnje apsolutna antiteza vrijednosti u koje škola vjeruje".

Antisemitski incidenti su u porastu u Evropi od početka rata Izraela i palestinskog Hamasa, podstaknutim upadom Hamasa na jug Izraela kada je ubijeno 1.400 ljudi i uzeto gotovo 240 talaca. Izrael je uzvratio sa kampanjom bombardovanja i kopnenom ofanzivom u Gazi u kojoj je, prema posljednjim podacima ministarstva zdravlja Hamasa, poginulo više od 10.800 ljudi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније