Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 04. 2014. 17:33 >> 17:33

OPREMA STARA?

Francuska: Kvar u nuklearnoj elektrani

Najstarija francuska nuklearna centrala u Fesenhajmu na sjeveroistoku zemlje od sinoć ne radi zbog kvara na dva reaktora.

"Reaktor broj 2 sinoć se u 10.40 časova automatski isključio, jer nije blagovremeno zatvoren ventil koji reguliše snabdijevanje pare na turbini agregata", navodi se u saopštenju francuske elektrodistribucije.

Dodaje se da taj kvar, koji će biti brzo uklonjen, neće ugroziti bezbjedosna postrojenja centrale i da nije opasan za okolinu.

Kvar se dogodio pošto je 9. aprila ustanovljen kvar na drugom reaktoru.

Aktivisti međunarodne organizacije Gripins nedavno su ušli u krug te nuklearne centrale na samoj granici s Nemačkom.

Aktivisti su pozvali upravu centrale i vlasti da otklone prijetnju koju predstavljaju zastarjele nuklearne centrale u Evropi, u poruci na engleskom "Stop risking Europe" (Dosta izlaganju Evrope riziku).

Centrala u Fesenhajmu je nastarija nuklearna elektrana u Francuskoj. Radi od 1977. i ima dva reaktora pojedinačne snage 900 megavata.

Ta nuklearna elektrana je jedina od 19 francuskih centrala čije je zatvaranje najavio predsjednik Fransoa Oland za kraj 2016. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније