Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 04. 2014. 23:43 >> 23:42

BIVŠI KOMADANT NATO-A

Prefinjena vojna taktika Rusije u Ukrajini

Povodom aneksije Krima, američki državni sekretar Džon Keri optužio je Ruse da se ponašaju “kao u 19. vijeku”. Ali, zapadni vojni stručnjaci koji prate zbivanja na Krimu i u istočnoj Ukrajini smatraju, međutim, da je ruska vojska uspješno savladala i da koristi strategije i taktike 21. veka: kombinuje sajber rat i informativnu kampanju i ima odlično obučene specijalce.

Bivši komandant NATO i admiral u penziji Džejms Stavridis smatra da je to značajan pomak u pristupu ruskih kopnenih snaga, koje su “prefinjeno odigrale svoje adute”.

 Kvaliteti koje je ruska vojska pokazala, po njemu, nijesu važni samo za dramu u Ukrajini, već imaju i implikacija i kad je riječ o bezbijednosti Moldavije, Gruzije, centralnoazijskih republika, pa i zemalja centralne Evrope koje su članice NATO.

"Prava snaga otih operacija leži u tajnoj akciji, kombinovanoj sa dobrim obavještajnim podacima o slabostima vlade u Kijevu i njenoj spremnosti na vojni odgovor", smatra general Rodžer Mekdermont.

 Ruska operacija u Ukrajini predstavljala je, naime, vještu kombinaciju grube i blage sile i pokazala je veliki napredak u strategijskom razmišljanju i djelovanju. Pri intervenciji na Krimu, Rusi su iskoristili vojne manevre da odvrate pažnju i prikriju namjere, a zatim su specijalno obučene snage, mornarička i desantana pješadija bez prepoznatljivih oznaka i uniformi, brzo ušle na teritoriju i obezbijedile ključne objekte.

"Kad je operacija krenula, Rusi su presjekli telefonske vodove, omele komunikacije i poslužili se metodama sajber-rata kao bi ukrajinsku vojsku i njenu komandu odsjekle od poluostrva", konstatuje general Filip Bridlav, komandant NATO saveza.

Utvrdivši kontrolu Krima, Moskva je lansirala medijsku kampanju, s ciljem da javnost uvjeri da je intervencija bila neophodna kako bi se rusko stanovništvo spaslo desničarskih ekstremista, fašista i haosa.

 Ali, čim je Obama zatražio povlačenje sa Krima, Rusija je podigla ulog, stacioniravši oko 40.0000 vojnika u blizini istočne granice Ukrajine. Uskoro su Rusi i unutar istočne Ukrajine poslali male i dobro opremljene timove da zauzmu vladine zgrade koje su predali simpatizerima i lokalnim milicijama. Težište se prenijelo na istočnu Ukrajinu, o Krimu u Ženevi nije ni bio ni riječi.

Američki vojni stručnjaci, pritom, smatraju da ta uspješna strategija može da bude primijenjena u svim zemljama koje imaju zajedničku granicu sa Rusijom i znatan procenat ruskog stanovništva. Očigledno da to novo i vješto rusko kombinovanje sajber-rata, specijalnih snaga i konvencionalnih snaga predstavlja nešto što NATO treba dobro da prouči, i sa čime će u budućnosti morati da računa.

(Blic)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније