Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

27. 04. 2014. 19:53 >> 19:53
4

DONJECK

Kijev sprema napad na Slavjansk

Ukrajinske vlasti pripremile za napad na Slavjansk oko 15.000 vojnika, tenkove, artiljeriju. Pripadnici proruskih snaga zauzeli su danas regionalnu televiziju u Donjecku, na istoku Ukrajine, što ukrajinska policija nije pokušala da spriječi.

Satelitski snimci pokazuju, kako javljaju ruski mediji, da su samoproklamovane vlasti u Kijevu razmjestile oko 15.000 vojnika, policajaca i drugih snaga u okolini Slavjanska. Ove snage su naoružane tenkovima i oklopnim transporterima, ali artiljerijskim i raketnim sistemima. Fotografije su napravljene, kako navodi izvor iz ruskom ministarstva odbrane, 24. i 25. aprila.

Grupa od nekoliko stotina ljudi zauzela je tu televiziju, a sada se više desetina muškaraca, "naoružanih" bejzbol palicama i u kamuflažnim uniformama i maskama, nalazi unutar te zgrade i spriječava ulazak bilo koga u nju.

Oni traže obustavljanje prenosa ukrajinskih kanala i ponovno emitovanje ruskih državnih televizijskih programa. Prelazna vlada u Kijevu, prošlog mjeseca blokirala je emitovanje ruskih kanala, navodeći da oni služe kao sredstvo za propagandu Kremlju. 

Natpis "Republika Donjeck" postavljen je na ploču na ulazu u tu zgradu. 

"Novinari će moći da nastave da rade, ali moraće da prenose ono što je istina", rekao je za agenciju AFP jedan od proruskih aktivista, dodavši da će oni čuvati tu zgradu "danonoćno". 

"Ruski kanali govore istinu", kazao je on. 

U blizini je šest ukrajinskih policajaca naoružanih kalašnjikovima posmatralo događaj iz svog policijskog džipa, ali nije intervenisalo.

OEBS šalje pregovarače u Slavjansk

 

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) poslaće svoje pregovarače u Slavjansk, na istoku Ukrajine, kako bi se omogućilo oslobađanje zarobljenih posmatrača te međunarodne organizacije.

Proruski aktivisti su u petak pritvorili 13 posmatrača, medju kojima je pet ukrajinskih. Danas su saopštili da su pritvorenici "ratni zarobljenici", a ranije da ti "špujuni NATO-a" mogu biti pušteni samo u okviru razmjene pritvorenika.

"Trebalo bi da tamo stignu danas. Nadamo se da ćemo moći da damo više informacija kada oni stignu i kada počnu pregovori", rekla je portparolka OEBS-a Tatjana Baeva.

Zarobljeni ukrajinski policajci

Proruski aktivisti, pripadnici "Narodne oružane jedinice", u regionu Donjecka zarobili su tri pripadnika specijalne jedinice Ukrajinske službe bezbjednosti koji su došli iz Kijeva.

Predstavnici oružane formacije samoproglašene "Narodne Republike Donjeck" rekli su danas novinarima da su privedeni specijalci imali zadatak da sprovode izvidjanje i otmu Igora Bezlera, lidera donjeckih snaga za samoodbranu, prenosi Itar-Tass.

Specijalci će biti ili razmijenjeni za zarobljene pripadnike donjeckih snaga za samoodbranu i potom odvedeni u Kijev ili će biti zadržani dok se situacija ne razjasni.


Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније