Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

12. 12. 2023. 21:50 >> 21:51
Čitaj mi:

"NESELEKTIVNO BOMBARDOVANJE"

Bajden rekao Netanjahuu da može da izgubi svjetsku podršku

Predsjednik SAD Džo Bajden izjavio je danas da je prenio izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da Izrael rizikuje da izgubi međunarodnu podršku zbog "neselektivnog bombardovanja" u svom ratu sa palestinskim Hamasom u pojasu Gaze, i da nije siguran da najtvrđe konzervativne vođe u Izraelu shvataju tu poruku.

U obraćanju na skupu za prikupljanje sredstava za svoju izbornu kampanju u Vašingtonu Bajden je rekao da Izrael, i izrelski premijer, koga je po nadimku nazvao Bibi, mora da donese "tešku odluku".

"Mislim da mora da promijeni svoju vladu. Njegova vlada u Izraelu jako otežava stvari", rekao je Bajden.

Jednu od stvari, dodao je Bajden, u koje se izrelski premijer razumije, je i ta da se izraelska bezbjednost oslanja na SAD. Bajden je dodao da trenutno Izrael ima više od SAD-a, ima i EU, i Evropu i većinu svijeta koji ga podržava.

"Ali počinju da gube tu podršku neselektivnim bombardovanjem koje se odvija", rekao je Bajden.

Bajden je takođe prozvao Itamara Ben Gvira, vođu izraelske ekstremnodesničarske stranke i ministra za nacionalnu bezbjednost u Netanjahuovoj vladajućoj koaliciji. Ben-Gvir se protivi rješenju sa dvije države između Izraela i Palestinaca, i traži da Izrael ponovo preuzme kontrolu nad cijelom Zapadnom obalom i Gazom.

Bajden je nagovijestio da nije siguran da Ben-Gvir i Netanjahuov ratni kabinet razumiju implikacije sadašnjeg bombardovanja.

Američki predsjednik je rekao da za razliku od Vašingtona izraelska vlada ne želi rješenje sa dvije države sa Palestincima i zatražio od izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da "promijeni" svoju vladu.

Bajden je rekao da je u Izraelu "najkonzervativnija vlada" u istoriji te zemlje.

Prvi put od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra koji je pokrenuo rat Izraela protiv Hamasa u pojasu Gaze da je Bajden javno iznio neko neslaganje sa izraelskom vladom.

Bajden je sinoć tokom prijema u Bijeloj kući da obilježi jevrejski praznik Hanuku već ocijenio da Izraelci treba da budu "obazrivi" zato što se "svjetsko javno mnijenje može promijeniti u svakom trenutku".

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније