Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

30. 01. 2013. 16:13 >> 16:13

Pobunjenici pred porazom

Mali: napad na poslednje pobunjeničko uporište

Francuske trupe vode borbe za Kidal, poslednji grad pod kontrolom islamista u Maliju. Aerodrom u tom gradu već je pod kontrolom francuskih vojnika.

 

U zajedničkom napadu kopnenih i vazdušnih snaga, francuski vojnici ušli su u Kidal i zauzeli gradski aerodrom. Predstavnici Tuarega i Islamističkog pokreta Azavada potvrdili su da su francuski avioni sletjeli na aerodrom.

Kidal se nalazi oko 1.500 kilometara sjeveroistočno od prijestonice Bamako i glavni je grad istoimene oblasti, u koju su se islamistički borci povukli tokom skoro tronedeljne francuske ofanzive.

Francuske snage su u prethodna dva dana zauzele gradove Gao i Timbuktu.

Islamističke grupe su, nakon vojnog udara u Bamaku prošlog marta, preuzele kontrolu nad sjeverom Malija i nametnule strogu verziju šerijata.

Francuska je počela vojnu ofanzivu nakon što su pobunjenici krenuli prema Bamaku.

Pariz olčekuje da će uskoro okončati ofanzivu, koju je počeo u svojoj bivšoj koloniji 11. januara i predati komandu afričkim trupama.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније