Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

MINA [ M.V. ]

09. 03. 2024. 19:44 >> 19:44
Čitaj mi:

STATISTIKA

Njemačka ekonomija konačno raste

Njemačka industrijska proizvodnja porasla je jedan odsto na mjesečnom nivou u januaru, pokazuju podaci statističkog ureda Destatis, što je prvi rast u devet mjeseci i veći od očekivanog 0,6 odsto.

Oporavak dolazi nakon smanjenja industrijske proizvodnje u decembru od dva odsto, prenosi Capital.ba.

Takođe označava najbrži rast industrijske proizvodnje od februara prošle godine, najviše podstaknut rastom u hemijskoj industriji 4,7 odsto, prehrambenoj 5,9 odsto, te održavanju i montaži strojeva, 11,1 odsto. Sa druge strane, automobilska industrija je pala 7,6 odsto.

Proizvodnja je porasla za intermedijarne proizvode, 4,4 odsto i proizvode široke potrošnje, četiri odsto, dok je opala za kapitalna dobra, 2,1 odsto i energiju 3,7 odsto.

U cijeloj prošloj godini industrijska proizvodnja je smanjena 1,5 odsto. Svi podaci su prilagođeni za promjenu cijena.

U odnosu na januar prošle godine, industrijska proizvodnja je u istom mjesecu ove godine ipak manja 5,5 odsto, korigovano za razliku u cijenama, te kalendarski i sezonski prilagođeno, a 6,3 odsto manja nego prosječna mjesečna industrijska proizvodnja 2021. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније