Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.B. / P.R. [ Beta ]

22. 04. 2024. 12:20 >> 12:28
Čitaj mi:

DUDA

"Poljska spremna za nuklearno oružje ako saveznici odluče"

Predsjednik Poljske Andžej Duda izjavio je da je njegova zemlja spremna da se na njenoj teritoriji razmjesti nuklearno oružje ako saveznici donesu takvu odluku, posebno pošto Rusija sada prebacuje svoje nuklearno oružje u Bjelorusiju.

"Rusija sve više militarizuje Kalinjingradsku oblast. Sada prebacuje svoje nuklearno oružje u Bjelorusiju. Ako bi saveznici donijeli odluku da u okviru projekta 'nuklear šering' razmjeste nuklearno oružje i na našoj teritoriji da ojačaju bezbjednost istočnog krila NATO spremni smo za to", kazao je Duda u intervjuu koji danas objavljuje varšavski list "Fakt".

Poljski predsjednik odbio je da bi eventualni reizbor bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, sa kojim se Duda privatno sreo prošle sedmice u Njujorku, mogao da znači slabljenje bezbjednosti Varšave i eventualno povlačenje američkih vojnika ili izlazak SAD iz NATO.

"Barak Obama, Donald Tramp, Džo Bajden, svaki od tih predsjednika ugradio je ciglu da građevina poljsko-američkog prijateljstva bude sve jača i veća", rekao je Duda.

"Naša saradnja je sada jako tijesna i to je zasluga sve trojice predsjednika. Džo Bajden je u svoja dva govora od napada na Ukrajinu snažnim riječima govorio o članu 5 Sjeveroatlantskog saveza i o tome da su SAD garant naše bezbjednosti. Ranije je to govorio predsjednik Donald Tramp pred Spomenikom Varšavskog ustanka, a još ranije predsjednik Barak Obama", rekao je Duda da je siguran da bi SAD pritekla Poljskoj u pomoć.

Predsjednik Poljske podsjetio je da nije ostalo samo na riječima jer su tokom mandata sve trojice predsjednika uz riječi išli i konkretni ugovori o kupovini američkog oružja, povećanje prisustva američkih vojnika u Poljskoj sada na 10.000 kao i strateška ulaganja i poslovi, kao što je izgradnja prve nuklearne elektrane u Poljskoj.

Andžej Duda rekao je da je, po njegovom mišljenju, Tramp vrlo racionalan, iskusan biznismen koji na isti način kao i svoje poslove vodi politiku probijajući se oštrim laktovima.

"Treba imati oštre laktove i on u politici igra odlučno. Nijesu svi na to navikli, ne vole to svi, ali to je čovjek koji je racionalan. Emocije su samo spolja. Amerika realizuje svoje interese a mi kažemo: u interesu je SAD da Poljska i ova oblast Evrope ne budu sfera ruskih uticaja nego američkih ", rekao je Duda.

Poljski predsjednik je izrazio uvjerenje da ako Poljska bude postupala odgovorno kao do sada rat nikad neće izbiti jer će uvijek biti dovoljno jaka da se ne isplati da je neko napadne.

"Rusija ne može da pobijedi u ratu, to kao prvo, i to ističem gdje god da sam. Treba učiniti sve da Ukrajina uspije da se odbrani. Ponavljam, Rusija ne može da pobijedi, a Ukrajina mora da dobije garancije bezbjednosti, najbolje kao članica NATO. A što se tiče mirovnih pregovora, samo Ukrajina može da odlučuje da li hoće da ih vodi ili ne", rekao je Duda u intervjuu poljskom dnevniku Fakt.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније