Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

30. 04. 2024. 22:18 >> 22:19
1
Čitaj mi:

prijeti im isključenje

Propalestinski demonstranti zauzeli zgradu Univerziteta Kolumbija

Desetine propalestinskih demonstranata zauzele su jutros zgradu njujorškog Univerziteta Kolumbija i blokirale ulaze barikadama, u najnovijoj eskalaciji protesta zbog izraelskog rata protiv Hamasa, koji već nedjeljama traju u kampusima američkih univerziteta.

Okupacija Univerziteta Kolumbija, čiji su studenti odbacili ultimatum da napuste šatorski kamp do ponedjeljka u 14.00 ako žele da izbjegnu suspenziju, odvija se u vrijeme kada su drugi univerziteti pojačali napore da uklone demonstrante.

Studenti su zauzeli zgradu gotovo 12 sati poslije isteka roka koji je uprava dala demonstrantima za napuštanje kampa sa oko 120 šatora. Umjesto toga, demonstranti su odnijeli namještaj i metalne barikade do zgrade, jedne od nekoliko koje su zauzete i 1968. tokom demonstracija za građanska prava i protiv rata u Vijetnamu.

Rukovodstvo Univerziteta Kolumbija saopštilo je da studentima koji su zauzeli zgradu prijeti isključenje sa fakulteta.

Portparol Univerziteta Kolumbija Ben Čang rekao je danas da je Univerzitet pružio demonstrantima priliku da mirno odu i da završe semestar, ali da su oni koji ne prihvataju jučerašnje uslove suspendovani i da im je zabranjen pristup svim akademskim i rekreativnim prostorima.

"Demonstranti su odlučili da eskaliraju stvari u neodrživu situaciju - uništavajući imovinu, lomeći vrata i prozore, blokirajući ulaze - i mi ćemo sprovesti posljedice koje smo juče iznijeli", kazao je Čang.

Šef njujorške policije Džefri Medri rekao je danas da policajci neće ulaziti u kampus Univerziteta Kolumbija bez zahtjeva njegove uprave ili preke potrebe.

Iz kampusa nekih univerziteta policija je uklonila demonstrante uz fizičke sukobe i brojna hapšenja. U rjeđim slučajevima, predstavnici univerzitetskih uprava i lideri protesta sklapali su sporazume o ograničavanju poremećaja života u kampusima.

Protesti u kampusima širom SAD počeli su 18. aprila kao odgovor nekih studenata na izraelsku ofanzivu u Pojasu Gaze, poslije smrtonosnog napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra. Pripadnici Hamasa su tada ubili oko 1.200 ljudi, većinom civila, i uzeli oko 250 talaca. Poslije obećanja da će uništiti Hamas, Izrael je ubio više od 34.000 Palestinaca u Pojasu Gaze, pokazuju podaci lokalnog ministarstva zdravlja.

Propalestinski demonstranti u SAD zahtevaju da njihovi univerziteti prekinu finansijske veze sa Izraelom zbog operacije velikih razmera u Pojasu Gaze, za koju izraelske vlasti tvrde da je pokrenuta radi suzbijanja palestinskog ekstremističkog Hamasa.

Izrael i njegove pristalice označili su proteste u SAD kao antisemitske, dok kritičari Izraela navode da se takve optužbe koriste radi ućutkivanja protivnika.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније