Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ RSE ]

01. 05. 2024. 22:15 >> 22:15

američko Ministarstvo finansija

Nove američke sankcije Rusiji i kompanijama u Kini

Sjedinjene Države su zbog podrške Rusiji uvele nove sankcije za nekoliko stotina subjekata, među kojima su i kompanije sa sjedištem u Kini, izvijestilo je u srijedu američko Ministarstvo finansija.

Ministarstvo je uvelo sankcije za skoro 200 subjekata, a Stejt department ih je odredio za više od 80 u jednoj od najopsežnijih akcija protiv kineskih kompanija do sada u sankcijama Vašingtona usmjerenim na Rusiju, piše Rojters.

Kancelarija za kontrolu strane imovine navodi da su na listi sankcionisanih kompanije sa sjedištem u Kini, Hongkongu nakon ponovljenih upozorenja Vašingtona o podršci ruskoj vojsci.

Podrška Kine Rusiji jedno je od mnogih pitanja koja prijete da otežaju nedavno poboljšanje odnosa između najvećih svjetskih ekonomija.

Postupkom Ministarstva finansija je sankcionisano gotovo 60 subjekata lociranih u Azerbejdžanu, Belgiji, Kini, Rusiji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Slovačkoj, jer su omogućili Rusiju da nabavi potrebnu tehnologiju i opremu iz inostranstva, zaobilazeći sankcije.

"Ministarstvo je u više navrata upozorilo da će se kompanije suočiti sa značajnim posljedicama za pružanje materijalne podrške Rusiji u ratu u Ukrajini, a SAD ih danas uvodi za gotovo 300 subjekata", rekla je ministarka finansija Džanet Jelen.

Vašington je uveo mjere protiv kineske kompanije koja je izvozila robu za proizvodnju dronova Rusiji, kao što su propeleri, motori i senzori.

Sankcije su uvedene i ruskoj aviokompaniji Pobeda, kao i ruskim trupama radiološke, hemijske i biološke odbrane (RCBD).

Američko Ministarstvo trgovine je prethodno više od 200 aviona Boing i Erbas kojima upravljaju ruske aviokompanije dodalo na listu za kontrolu izvoza u sklopu sankcija administracije Džoa Bajdena zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније