Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

03. 05. 2024. 16:13 >> 16:31
1

Pentagon

Ruske snage ušle u bazu s američkim vojnicima u Nigeru

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao da su ruski vojnici ušli u vazdušnu bazu u Nigeru, u zapadnoj Africi, gdje se nalaze i američke trupe, poslije zahtjeva novih vlasti Nigera da se američke snage povuku iz zemlje, prenosi danas agencija Frans pres.

Raspoređivanje Rusa u vazduhoplovnoj bazi koja se nalazi u glavnom gradu Nijameju stavlja ruske i američke trupe jedne blizu drugih u trenutku kada su Vašington i Moskva oštro suprotstavljene oko rata u Ukrajini.

Vojni oficiri koji vladaju tom zapadnoafričkom državom poručili su SAD-u da povuku skoro 1.000 vojnika iz Nigera, koji je do prošlogodišnjeg puča bio ključni partner u borbi Vašingtona protiv islamističkih ekstremista koji su ubili hiljade ljudi i raselili milione.

Upitan o tome na konferenciji za novinare juče na Havajima Lojd Ostin je rekao da raspoređivanje ruskih snaga ne predstavlja "značajan problem" kada je riječ o zaštiti američkih snaga.

Ostin je rekao da je vazduhoplovna baza 101 gdje se nalaze američke snage, baza nigerskih vazduhoplovnih snaga blizu međunarodnog aerodroma u glavnom gradu i da su Rusi u odvojenoj zgradi i nemaju pristup američkim snagama i njihovoj opremi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje o tome na konferenciji za novinare u Moskvi nije ni potvrdio ni demantovao rusko prisustvo u bazi, već je samo rekao da Moskva razvija odnose sa afričkim zemljama u svim oblastima uključujući i vojnoj.

Vojne vlasti u Nigeru koje su došle poslije puča izvršenog 26. jula 2023. godine osudile su u martu sporazum o vojnoj saradnji na snazi sa SAD, ocjenjujući da su ga SAD jednostrano nametnule i rekle da se američko prisustvo u zemlji od sada smatra "ilegalnim".

Vašington je sredinom aprila prihvatio da povuče svojih više od 1.000 vojnika iz Nigera. Još su u toku razgovori između SAD i Nigera o uslovima povlačenja, rekao je prošle nedjelje šef američke vojne komande za Afriku.

SAD imaju važnu bazu za bespilotne letjelice kod Agadeza, u Nigeru, koja je sagrađena za oko 100 miliona dolara.

Poslije puča u kome je svrgnut izabrani predsjednik Mohamed Bazhum vojne vlastu su takođe brzo tražile odlazak vojnika bivše kolonijalne sile Francuske.

Niger se približio Rusiji, kao i susedni Mali i Burkina Faso, gdje je takođe vojska na vlasti i koje su suočene sa ekstremističkim nasiljem grupa vezanih za Al Kaidu i Islamsku državu.

U aprilu su ruski instruktori stigli u Nijamej dok su vlasti zemlje primile prvu isporuku ruske vojne opereme.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније