Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ RTS ]

04. 05. 2024. 07:50 >> 07:49
3
Čitaj mi:

RAT U UKRAJINI

Kijev: Rusija uništila 250.000 kuća; Zaharova: Moskva ima nuklearno oružje

Rat u Ukrajini – 800. dan. Ruske trupe šire svoja dejstva. Kijev upozorava da pred kraj proljeća slijede intenzivniji napadi u istočnom Donbasu. Harkov i Časiv Jar među glavnim ciljevima. Moskva upozorava Zapad da slijede "razorni udari osvete" ako podrži udare Kijeva na Krim. Zaharova podsjeća šefa britanske diplomatije: "Zapamtite, Moskva je zemlja sa nuklearnim arsenalom."

Dejstva na ukrajinskom frontu tokom jučerašnjeg dana obilježili su napadi na Dnjepropetrovsku, Harkovsku i Zaporošku oblast.

Ukrajinska strana saopštila je da je Moskva izvela napade na Nikopolj i Marganec, kao i na Harkov, gdje su gađane kuće a ljudi ostali pod ruševinama, dok sa ruske strane stižu navodi da su oružane snage Ukrajine gađale stambenu zgradu u Tokmaku u Zaporoškoj oblasti, a da je napadom dronom pogođena benzinska stanica u Belgorodskoj oblasti.

Ruske trupe pojačale su jurišne napade kod Avdejevke, a Kijev tvrdi da Časiv Jar, grad u oblasti Donjeck, ostaje jedna od ključnih meta Rusije, jer bi mogao da olakša dalje napredovanje ka obližnjim gradovima Kostiantnivka, Kramatorsk i Slovjansk.

General-potpukovnik Oružanih snaga Ukrajine, komandant Kopnene vojske Aleksandar Pavljuk, izjavio je da Rusija planira da zauzme Harkov i Sumi, te da bi zauzimanje Harkova mogao da bude jedan od ciljeva ruske ofanzive na ljeto.

U međuvremenu, oglasio se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručivši da se zemlja suočava sa novom fazom “opšteg ruskog rata“.

Ponovo se pominje nuklearno oružje. Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je šefu britanske diplomatije da ne treba da zaboravi da je Moskva zemlja sa nuklearnim arsenalom, reagujući na Kameronovu izjavu da Ukrajina ima pravo da koristi oružje Velike Britanije za napad na ciljeve unutar Rusije, prenio je Tas.

Zaharova je poručila i da će, ako Zapad podrži napad na Krim, svaki udar biti “dočekan snažnim osvetničkim udarom Rusije”.

Za to vrijeme, Moskva je objavila izvještaj u kojem tvrdi da je od početka godine zauzela dodatnih 547 kvadratnih kilometara teritorije ukrajinskih regiona koje je pripojila.

Kijevske vlasti, s druge strane, pripremaju obnovu zemlje u kojoj je, prema objavljenim podacima, u ruskim napadima uništeno i oštećeno 250.000 kuća.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније