Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ N1 ]

04. 05. 2024. 19:00 >> 20:30
Čitaj mi:

POBJEDA LABURISTA

Sadik Kan po treći put izabran za gradonačelnika Londona

Rani rezultati izbora za grad London danas pokazuju da će gradonačelnik glavnog grada Velike Britanije iz Laburističke stranke Sadik Kan ostvariti ubjedljivu pobjedu i osigurati treći mandat.

Laburista Sadik Kan pobijedio je na izborima za gradonačelnika Londona, osvojivši istorijski treći mandat, dok laburisti nastavljaju da nižu pobjede na lokalnim izborima.

Aktuelni gradonačelnik, sin pakistanskih imigranata, postao je lice kontinuiteta britanske prijestonice. Sin vozača autobusa (53) osvojio je vlast u Londonu prvi put 2016. godine. Tada je postao prvi musliman na čelu jedne zapadne prijestonice.

S ovim trećim mandatom, osvojenim protiv glavne konzervativne protivkandidatkinje Suzan Hol, po dugovječnosti je nadmašio svog prethodnika, konzervativca Borisa Džonsona, koji je dva puta biran za gradonačelnika Londona.

Za svog prvog mandata Kan se snažno borio protiv Bregzita. Ovaj put je obećao grad koji će biti „pravedniji, sigurniji, zeleniji za sve“. Najavio je proširenje programa besplatnog ručka za djecu javnih škola.

Kan, koji je rastao u socijalnim stanovima, zalaže se za izgradnju 40.000 novih stambenih jedinica. Obećao je da će preduzeti mjere kako bi se obezbijedilo da u Londonu do 2030. više ne bude beskućnika.

Torijevci novog/starog gradonačelnika napadaju zbog pitanja bezbjednosti. Optužuju ga da je odgovoran za povećanje broja napada u britanskoj prijestonici, što Sadik Kan pripisuje politici štednje konzervativnih vlada koja je dovela do smanjenja broja policajaca.

Britanski glasači u četvrtak su birali više od 2.000 vijećnika u lokalnim vlastima širom Engleske, kao i nekoliko gradonačelnika, uključujući i gradonačelnika Londona, a laburisti su zabilježili odličan rezultat.

Parlamentarni izbori održavaju se takođe ove godine, a ankete pokazuju da bi mogli dovesti na vlast lidera laburista Kira Starmera poslije 14 godina konzervativne vlade.

Izazivajući britanskog premijera Rišija Sunaka da raspiše izbore, Starmer je rekao:

"Četrnaest godina i, žao mi je, ali nije mi bitno koju političku stranku podržavate, ako vam je zemlja u gorem stanju od onog u kojem ste je zatekli, ne zaslužujete biti u vladi ni jednog trenutka duže".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније