Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J.

05. 05. 2024. 17:32 >> 17:31
2
Čitaj mi:

evropska mini-turneja

Si Đinping stigao u Francusku

Kineski predsjednik Si Đinping doputovao je danas u Pariz, gdje njegov francuski kolega Emanuel Makron namjerava da se založi za međudržavni trgovinski reciprocitet i traženje riješenja za rat u Ukrajini, u kojem Kina nastavlja da pokazuje podršku Rusiji.

Vraćajući se prvi put u Evropu od 2019. godine, predsjednik Kine je organizovao svoju mini turneju u znaku diplomatske ravnoteže. Poslije državne posjete Francuskoj, koja već godinu dana traži od Sija da iskoristi svoj uticaj da "privede Rusiju razumu", kineski predsjednik putuje u Srbiju i Mađarsku, dvije zemlje koje su bliske Moskvi.

"Predsjednik Si Đinping je stigao danas poslije podne u Pariz u zvaničnu državnu posjetu Francuskoj", javila je zvanična kineska televizija CCTV.

Sija je dočekao francuski premijer Gabrijel Atal na pariskom aerodromu Orli.

Si Đinping, koji dolazi na proslavu 60 godina francusko-kineskih diplomatskih odnosa, sjutra će imati sastanak sa Makronom, koji se nedavno konsultovao sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom o evropskom pristupu Kini.

Sastanku dva predsjednika u Jelisejskoj palati će prisustvovati i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Oni će razgovarati o trgovinskih sporovima.

Evropska unija (EU) je posljednjih mjeseci povećala istrage o kineskim državnim subvencijama za nekoliko industrijskih sektora, posebno za električna vozila, čiji su proizvođači osumnjičeni za narušavanje konkurencije.

Makron je danas u intervjuu za list Tribin di dimanš rekao da EU nema jednoglasan stav o strategiji koju treba usvojiti jer "određeni akteri i dalje vide Kinu kao tržište mogućnosti" dok ona "uveliko izvozi u Evropu".

Francuski predsjednik se zalaže za "bolju zaštitu nacionalne bezbjednosti, odbranu interesa i postizanje reciprociteta".

Makron takođe namjerava da zatraži od Sija da podrži "olimpijsko primirje" za sve sukobe tokom Olimpijskih igara u Parizu ovog ljeta.

Pariz želi barem da osigura da Kina, glavni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, ne podrži jasno ruski rat protiv Ukrajine.

Makron je tu istu poruku prenio prije godinu dana tokom državne posjete Kini, ali su rezultati bili skromni.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније