Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

05. 05. 2024. 22:48 >> 22:48

vladaju već 57 godina

Poslije izbora u Togou vladajuća porodica vjerovatno ostaje još dugo na vlasti

Prema preliminarnim rezultatima parlamentarnih izbora u Togou vladajuća Unija za Republiku (UNIR) je ponovo osvojila najveći broj glasova, gotovo sve, a opozicija tvrdi da su izbori bili neregularni i sprovedeni samo s ciljem da se produži mandat predsjednika Fora Gnasingbea.

Analitičari smatraju a izbori nijesu ispunili osnovne demokratske standarde, a uz to je u nekim mjestima, kao što je glavni grad Lome, izlaznost bila jedva 33 odsto, dok je u uporištima vladajuće stranke odziv glasača bio čak 97 odsto.

Tom zapadnoafričkom zemljom ista porodica vlada već 57 godina - najprije Eiadema Gnasingbe, a zatim njegov sin. Mlađi Gnasingbe je preuzeo dužnost nakon izbora koje je opozicija opisala kao lažirane.

Izbori održani ove nedjelje su bili test podrške za predloženi novi ustav koji bi ukinuo predsjedničke izbore i dao parlamentu ovlašćenje da bira predsjednika. To treba da obavi vladajuća stranka UNIR koja je na izborima osvojila čak 108 od ukupno 113 mjesta u Parlamentu.

Odredbe budućeg ustava predviđaju predsjednički mandat od četiri godine sa ograničenjem na dva mandata. Čini se da će Gnasingbe koji je na vlasti od 2005. godine, biti ponovo izabran 2025. godine u novom parlamentu kada mu istekne sadašnji mandat i da bi mogao da po novom ustavu ostane na vlasti do 2033. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније