Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

14. 03. 2013. 23:47 >> 23:38

DIJALOG

Obama čestitao Đinpingu

Predsjednik SAD Barak Obama čestitao je novom kineskom predsjedniku Si Đinpingu stupanje na dužnost.

Obama je, sa novim predsjednikom Kine, telefonom razgovarao o  Sjevernoj Koreji, sajberbezbjednosti i budućnosti odnosa Amerike i Kine.

"Predsjednik (Obama) je istakao prijetnju koju po SAD, njene saveznike i region predstavlja nuklearni i balistički program Sjeverne Koreje, i ukazao na potrebu bliske koordinacije SAD i Kine kako bi se obezbijedilo da Sjeverna Koreja ispuni svoje obaveze u vezi sa denuklearizacijom", navodi se u saopštenju.

Obama je, kako se navodi, razgovarao sa Ksijem o nastojanju Kine da ima fleksibilniju valutu i o potrebi da se zajednički radi na proširenju mogućnosti za trgovinu.

Predsjednik SAD se osvrnuo i na kršenja prava na intelektualnu svojinu i na prijetnje po sajberbezbjednost - oblasti u kojima Vašington sve više kritikuje Peking.

Bijela kuća je saopštila da je Obama obavijestio Đinpinga da će Kini u posjetu sljedeće sedmice doći ministar finansija Džek Lu, a sljedećeg mjeseca državni sekretar Džon Keri.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније