Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

28. 07. 2014. 08:57 >> 08:57

DEKLARACIJA

SB poziva na prekid sukoba u Gazi

Savjet bezbjednosti UN noćas je jednoglasno usvojio deklaraciju kojom se poziva na "momentalni i bezuslovni humanitarni prekid vatre" u pojasu Gaze.

U Njujorku su se juče hitno sastali predstavnci 15 zemalja članica Savjeta koji su od Izraela i radikalnog palestinskog pokreta Hamas zatražili da "u potunosti" obustave vatru tokom i poslije muslimanskog praznika Ramazanskog Bajrama.

 

 

Deklaracijom se apeluje i na puno poštovanje humanitarnog prava, posebno na zaštitu civila. 

Naglašava se i da je neophodno odmah pružiti neophodnu pomoć palestinskom stanovništvu u Gazi.

Tri dana pošto je bombardovana jedna škola UN u Gazi, gdje su bile smještene palestinske izbjeglice, Savjet bezbjednosti UN od svih strana u konfliktu traži da poštuju i zaštite civilne objekte, uključujući i one u nadležnosti UN. 

Savjet bezbjednosti UN traži od međunarodne zajednice da postigne mir na Bliskom Istoku, baziranom na koegzisteniciji dvije države - Palestine i Izraela. 

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur je poslije usvajanja deklaracije izrazio žaljenje zato što Savjet bezbjednosti nije usvojio obavezujuću rezoluciju, i zato što nije pozvao da okončanje izraelske blokade u Gazi. 

"Ne može se 1,8 miliona ljudi držati u tom ogromnom zatvoru kakav je sada Gaza. Nastavićemo da kucamo na vrata Savjeta bezbjednosti", rekao je Mansur novinarima u Njujorku. 

Izraelski ambasador pri UN Ron Prosor je sa svoje strane izrazio negodovanje zato što Savjet u deklaraciji ne pominje "Hamas i njegove rakete, niti pravo Izraela da se brani". 

Zbog sukoba u Gazi predsjednik SAD Barak Obama sinoć je u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom rekao da treba hitno uvesti bezuslovni prekid vatre u Gazi i da je to "strateški imperativ". 

Sukobi u Pojasu Gaze nastavljeni su i juče, uprkos najavi palestinskog radikalnog pokreta Hamas da uvodi primirje posljednjeg dana Ramazana. 

Izrael i Hamas se uzajamno optužuju za nastavak sukoba. Pošto su rakete u noći između subote i nedjelje ispaljene iz Gaze, Izrael je nastavio svoje napade na Gazu iz vazduha, sa kopna i sa mora. 

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je sinoć pozvao da se humanitarno primirje produži za 24 časa. Takvo primirje poštovano je juče 12 sati. 

Ukupno 1.031 Palestinac poginuo je od početka izraelske ofanzive na Gazu 8. jula. Poginula su i 43 iraelska vojnika i dva civila kao i jedan tajlandski radnik. Među palestinskim žrtvama većinu čine civili.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније