Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 08. 2014. 18:50 >> 18:49
1

IMAJU DOKAZE

NATO:Rusi unose artiljeriju u Ukrajinu

Zvaničnici NATO tvrde da je ruska vojska unijela artiljerijsko oružje unutar granica Ukrajine prethodnih dana i da ga koriste za borbu sa ukrajinskim snagama.

Zapadne snage, prenosi BBC, već mjesecima optužuju Rusiju da aktivno pomaže pobunjeničke snage u Ukrajini, ali je ovo prvi put da je NATO istakao da ima dokaze za to, a portparolka NATO Oana Lugesku iznijela je takav stav NATO. 

 

 

Visoka predstavnica za evropsku bezbjednost i saradnju Ketrin Eštonsmatra da je slanje ruske pomoći u Ukrajinu bez pratnje narušavanje ukrajinske granice.

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen je danas oštro osudio upad ruskog humanitarnog konvoja na teritoriju Ukrajine i upozorio da Rusija svojim potezima pogoršava krizu. 

"Takozvani ruski humanitarni konvoj je prešao na teritoriju Ukrajine bez dozvole ukrajinskih vlasti i bez bilo kakvog učešća međunarodnog Crvenog Krsta", napisao je Rasmusen u saopštenju za medije. 

On je upozorio da Rusija ovim činom nije samo prekršila međunarodne obaveze i humanitarne principe, već je dovela u pitanje svoju tvrdnju da je riječ o pomoći za ugrožene civile, a ne o vojnoj podršci proruskim snagama. 

Rasmusen je u istom saopštenju upozorio da je NATO uočio pojačano prisustvo ruskih trupa na granici sa Ukrajinom i da sve moderno oružja stiže u ruke pobunjenika. 

"Umjesto da je stišava, Rusija potpiruje krizu, uprkos naporima međunarodne zajednice da nađe političko rješenje", poručio je Rasmusen, uz upozorenje da Rusija svojim ponašanjem rizikuje da dospije u dublju međunarodnu izolaciju. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas telefonom ruskog predsjednika Vladimira Putina, kako bi popričali o spornom konvoju. Dalja odlaganja isporuka humanitarne pomoći istočnoj Ukrajini bila bi neprihvatljiva, poručio je Vladimir Putin njemačkoj kancelarki.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније