Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

22. 09. 2014. 20:33 >> 20:39

NOVI ZELAND

Premijer neće britanski simbol na zastavi

Novozelandski premijer Džon Kej izjavio je danas, poslije pobjede svoje stranke desnog centra na parlamentarnim izborima, da je krajnje vrijeme da se sa zastave Novog Zelanda ukloni simbol britanske vlasti "Union Jack".

 

Kej je izrazio želju da o tom pitanju 2015. godine organizuje referendum. "Volio bih da napredujemo i da to uradimo 2015. Očigledno je da sam velika pristalica promiena", rekao je novozelandski premijer za radio Lajv.

Kej je ranije rekao da je za uvođenje domaćeg, novozelandskog umesto britanskog grba - srebrne paprati.

Zastava Novog Zelanda je plave boje koja simbolizuje okean i nebo, na njoj je i sazvežđe Južni krst, a u gornjem lijevom uglu je zastava Velike Britanije kao simbol povezanosti Novog Zelanda.

Slična je zastava i druge nekadašnje britanske kolonije, Australije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније