Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

20. 10. 2014. 22:31 >> 22:29

UVJERENI MINISTRI

EU:Smanjuje se nasilje na istoku Ukrajine

Evropska unija vjeruje da su prekid vatre i mirovni plan pomogli da se smanji intenzitet borbi između vladinih i proruskih snaga na istoku Ukrajine.

Ipak, poslije sastanka Savjeta EU na nivou šefova diplomatija osuđena su brojna kršenja postignutog sporazuma.

 

 

Ministri spoljnih poslova članica Unije naveli su u saopštenju da očekuju da sve strane ispunjavaju obaveze koje su preuzele sporazumom postignutim u Minsku u okviru Kontakt-grupe, naglašavajući odgovornost Rusije u tom kontekstu.

Ministri su, takođe, pozvali na "povlačenje nelegalnih oružanih grupa, vojne opreme, boraca i plaćenika" iz Ukrajine i založili se da misija OEBS obezbijedi stalan nadzor ukrajinsko-ruske granice. 

Takođe, istaknuto je da izbori zakazani za nedjelju treba da se održe bez smetnji, uz naglasak da EU "neće priznati rezultate izbora koje organizuju pobunjenici", navodi AFP. 

Aktuelne sankcije uvedene Rusiji zbog uloge u ukrajinskoj krizi ne pominju se, a to pitanje će biti raspravljeno u četvrtak i petak na samitu lidera EU u Briselu. 

Prema diplomatskim izvorima agencije, nema velike želje da se ili proširuju ili ublažavaju sankcije, budući da su zemlje-članice svjesne koliko je teško dostići saglasnost o njima, uz jake rezerve nekih članica zbog dovođenja u opasnost trgovinskih i političkih veza sa Rusijom. 

Ruska novinska agencija TASS prenosi da su ministri inostranih poslova EU istakli da je dostizanje prelaznog sporazuma Rusija-Ukrajina-EU o gasu izuzetno važno za obezbjeđenje isporuka i tranzita tog energenta za predstojeću zimu. 

"Savjet naglašava neophodnost da sve strane hitno postignu dogovor na osnovu protokola predloženog na posljednjem trilateralnom sastanku", navodi se u izjavi. 

Šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn poslije sastanka ministara izjavio je za TASS da 28 ministara nije danas razmatralo pitanje izdvajanja dvije milijarde eura pomoći Ukrajini. 

"Ne mislim da MMF ili bilo koja druga međunarodna institucija može da plati Rusiji gas, ali shvatam da treba da se poštuje princip plaćanja po pravednoj cijeni. Upravo zato vodimo trilateralne pregovore", rekao je Aselborn. 

Ruska agencija prenijela je iz Praga izjavu premijera Slovačke Roberta Fica, koji se sreo sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, da je Bratislava spremna da pomogne Kijevu, ali da je neophodno da Ukrajina sama rješava svoje probleme. 

"Imam takav utisak da Ukrajina očekuje rješenje svojih problema od svih, osim od same sebe", rekao je Fico.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније