Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

06. 12. 2014. 13:59 >> 14:00
1

PROTESTI U SAD-U

"Životi crnaca su takođe vrijedni"

Nakon Fergusona i ubistva Afroamerikanca Majkla Brauna, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) organizovali su novi protesti građana zbog novog slučaja ubistva s rasnom pozadinom. Američki građani su i juče izašli na ulice Njujorka i Vašingtona kako bi se pobunili protiv sudske presude kojom bijeli policajac nije optužen za smrt Afroamerikanca Erika Garnera.

Taj slučaj je privukao pažnju javnosti kada se pojavio video snimak na kojem policajac Danijel Pantaleo drži 43-godišnjeg astmatičara Garnera za vrat dok on viče da ne može disati. Garner je preminuo nekoliko minuta poslije srčanog zastoja.

Sudska presuda kojom bijeli policajac nije optužen za smrt tamnoputog Erika Garnera pokrenula je ozbiljne rasprave o postojanju rasizmu i diskriminaciji u SAD-u.

Uprkos kiši, u Njujorku se i juče okupio veliki broj demonstranata koji su uzvikivali slogane kao što su "ako nema pravde, nema ni mira".

Američka policija je tokom jučerašnjih protesta privela oko 200 demonstranata zbog, kako se navodi, pokušaja da blokiraju saobraćaj.

Značajan broj demonstranata okupio se u večernjim satima u "Columbus Circleu" gdje su ušli u tržni centar u 5. Aveniji.

Tom prilikom su unutar zgrade ležali na tlu kako bi time, kako sami kažu, iskazali nezadovoljstvo tretmanom policije prema Afroamerikancima.

Okupljeni su nakon performansa koji je trajao nekoliko minuta uzvikivali slogane kao što su "Životi crnaca su takođe vrijedni".

Na autoputu u donjem dijelu Menhetna okupio se značajan broj demonstranata koji su blokirali saobraćaj. Povremeno je došlo do sukobljavanja policije i demonstranata, prilikom čega je privedeno nekoliko okupljenih osoba.

Osim u Njujorku i u Vašingtonu okupilo se na stotine osoba kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog odluke suda kojom bijeli policajac nije optužen za smrt Garnera. Osim u Vašingtonu i Njujorku, protesti se održavaju i u Čikagu, Fergusonu, Los Anđelesu i Bostonu.

(AA)

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније