Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

29. 01. 2015. 23:28 >> 23:23

GRČKA UZDRŽANA?

EU produžila postojeće sankcije Rusiji

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije produžili su danas, na vanrednom sastanku u Briselu, postojeće sankcije protiv Rusije za još šest mjeseci, i zatražili proširenje popisa osoba koje su pod sankcijama, a Grčka je najavila da bi se mogla suprotstaviti novim mjerama.

"Postojeće sankcije Rusiji, kao i osobama koje vode pobunjenike u Ukrajini, ostaju na snazi do septembra, a Evropska komisija i evropska diplomatska služba dobile su zadatak da za sedam dana pripreme popis imena koja će se dodati dosadašnjem popisu sankcionisanih osoba", izjavila je hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Na pitanje kakav je stav o tome imao novi grčki ministar vanjskih poslova, Pusić je rekla da su zaključci doneseni konsenzusom, što znači da je za njih bila i Grčka, prenosi Avaz.

Novi grčki premijer Aleksis Cipras žalio se na EU da donosi odluke bez konsultacija sa novom grčkom vladom, koja je izabrana prije nekoliko dana.

Nekoliko ministara u njegovoj vladi davali su protivrječne izjave o grčkom stavu prema sankcijama EU protiv Rusije. Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kocias izjavio je po završetku sastanka da se njegova zemlja "saglasila s produženjem postojećih sankcije, ali ne odustaje od prava veta pri donošenju odluka o daljnjim sankcijama".

U zaključcima Vijeća za vanjske poslove osuđuje se "neselektivno granatiranje stambenih zona, posebno u Mariupolju, i eskalacija borbi u području Donecka i Luganska".

"Vijeće je šokirano brojem žrtava", kaže se u zaključcima ministara.

Dodaje se da primaju na znanje dokaze o kontinuiranoj i sve većoj podršci Rusije separatistima u istočnoj Ukrajini, što Moskva negira.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније