Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 02. 2015. 19:32 >> 19:30
2

ISTOČNA UKRAJINA

"Smiruje se, vojnici igraju fudbal"

Situacija na teritorijama Donjecka i Luganska ima tendencije da se stabilizuje, rekao je predstavnik ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Andrej Lisenko.

"Od ponoći kada je primirje objavljeno, vojne aktivnosti su u opadanju, ukrajinska vojska poštuje režim primirja, ali u slučaju da ono bude prekršeno, vojska će reagovati adekvatno", dodao je Lisenko.

Šef posmatračke misije OEBS u Ukrajini Erturul Apakan rekao je u nedjelju popodne da je primirje održano bar 12 sati, a ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin istakao je da milicije iz Donjecka sprječavaju misiju OEBS da uđe u krug grada Debaljceva, koji predstavlja najveću kriznu tačku na istoku Ukrajine.  

Ranije danas, predstavnik ministarstva odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) Eduard Basurin izjavio je za Tass da je situacija u toj republici mirna i da se primirje poštuje. 

Nema razloga za obnovu velikih vojnih akcija u zoni operacija ukrajinske vojske ili uvođenje prijekog suda u Ukrajini, rekao je portparol Generalštaba ukrajinske vojske Vladislav Seleznjev na današnjoj konferenciji za novinare. 

Članice trilateralne Kontakt grupe za rješavanje krize u Ukrajini potpisale su 12. februara paket mjera za primjenu ranijih sporazuma iz Minska. 

Prema prvoj tački tog dokumenta postavljen je uslov za hitan i sveobuhvatan prekid vatre, koji je stupio na snagu 15. februara u ponoć po kijevskom vremenu.

 

"Primirje se uglavnom poštuje"

Francuska i Njemačka su saopštile da se primirje u Istočnoj Ukrajini u globalu poštuje, uprkos nekih lokalnih incidenata, koje treba brzo razriješiti, stoji u sapštenju kabineta francuskog predsjednika. 

Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel su razgovarali s predsjednicima Rusije i Ukrajine o sporazumu postignutom u Minsku 12. februara i složili se da se krene u pravcu narednih koraka predviđenih tim dogovorom, stoji u pomenutom saopštenju, a prenosi Rojters. 

U saopštenju se u tom smislu navode povlačenje teškog naoružanja, nadzor OEBS-a nad tim povlačenjem i prekidom vatre, kao i pokretanje dijaloga u pravcu održavanja lokalnih izbora na istoku Ukrajine. 

Šefovi Francuske i Njemačke izražavaju i punu saglasnost sa rezolucijom Savjeta bezbjednosti kojom se podržavaju mjere predviđene sporazumom iz Minska, prenosi AFP. 

Oružje je naglo zaćutalo u ponoć u velikom dijelu Istočne Ukrajine u skladu sa dogovorom o prekidu vatre, postignutim poslije jednonedjeljne diplomatske aktivnosti, koju su predvodile Francuska i Njemačka. 

Proruske snage su najavile da neće poštovati primirje u strateški važnom gradu Debaljcevu, gdje su ukrajinske trupe opkoljene.

 

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније