Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92 ]

25. 03. 2015. 19:46 >> 19:43
4

BŽEŽINSKI UPOZORAVA

Atina usporava NATO protiv Rusije

Bivši savjetnik SAD za nacionalnu bezbjednost Zbignjev Bžežinski upozorio je da bi Grčka kao prijatelj Rusije mogla da parališe odgovor NATO-a na rusku agresiju.

"Atina bi mogla da iskoristi svoje pravo veta i uspori odgovor Sjevernoatlantske alijanse ukoliko Rusija "baci oko" na njene baltičke države članice", rekao je Bžežinski.

Savjetnik američkog predsjednika Džimija Kartera od 1977. do 1981, ukazao je da bi i Poljska "mogla da bude meta" nakon prošlogodišnje ruske aneksije Krima, kao i bivše sovjetske države kao što su Moldavija, Gruzija i Azerbejdžan bogat naftom. 

Član pet NATO-a, podsjetio je Bžežinski, obavezuje 28-članu Alijansu na kolektivan odgovor ukoliko je neka članica napadnuta. 

"NATO je obavezan principom jednoglasnosti, ali bi neko vrijeme mogla da ga paralise Grčka, koja je prijatelj Rusije i ima pravo veta", upozorio je on. 

Francuska agencija navodi da radikalno ljevičarska grčka vlada neguje veze sa Rusijom usred napora Atine da izbjegne bankrot i da grčki zvaničnici otvoreno hvale izglede da se Atina obrati Rusiji ili Kini za pomoć ukoliko se pregovori o zajmu sa EU završe neuspjehom. 

U tom duhu, grčki premijer Aleksis Cipras sastaće se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 8. aprila u Moskvi, a u maju će prisustvovati paradi povodom Dana pobjede u ruskoj prijestonici, dodaje AFP. 

Ranije ove godine, Bžežinski je pozvao SAD i njihove saveznike da rasporede trupe u baltičkim državama kako bi odvratili Rusiju od mogućeg upada u bivše sovjetske republike.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније