Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 04. 2015. 12:49 >> 12:41

VIŠESTRUKO UBISTVO

Kapetan broda optužen za ubistvo

Tunižanin, kapetan broda koji se prevrnuo u libijskim vodama, zbog čega je stradalo oko 800 migranata, optužen je za višestruko ubistvo iz nemara.

On, kao i jedan član posade, optuženi su i za krijumčarenje ljudi, saopštile su italijanske vlasti. 

 

 

Kapetan i njegov pomoćnik uhapšeni su sinoć po dolasku u Kataniju, sicilijansku luku gdje su ih prebacile italijanske vlasti nakon što su izvučeni iz mora, saopštio je ministar infrastrukture Gracijano Delrio.

Brod je pretrpio brodolom u nedjelju, a udavilo se oko 800 ljudi, saopštio je UNHCR,javlja Rojters.

Policija je razgovarala sa 27 preživjelih. 

Delrio je rekao da je hapšenje kapetana i njegovog prvog pomoćnika naredio državni tužilac. 

Tužilaštvo počinje da gradi optužnicu protiv trgovaca ljudima odgovornih za možda najtežu nesreću tokom višedecenijske krize migranata u južnom Mediteranu, dok Evropska unija razmatra novi plan kako bi se zaustavio priliv izbjeglica i izvršio udarac na finansije krijumčara i njihovu najvrjedniju imovinu, brodove. 

Preživjeli su prebačeni u centar za migrante u Kataniji i "veoma su umorni, u velikom šoku, tihi", prema riječima Falvija Di Đakoma iz Međunarodne organizacije za migraciju. 

EU je u ponedjeljak dogovorila akcioni plan od 10 tačaka u pokušaju da nađe odgovor na priliv ilegalnih miganata i preduprijedi nove tragedije poput najnovije u Mediteranu. 

Plan je predložila Evropska komisija, a podržali su je ministri spoljnih i unutrašnjih poslova EU na hitnom sastanku u Luksemburgu. 

Plan predviđa povećanje finansijskih sredstava i broja brodova i opreme koji su na raspolaganju u okviru operacije EU za zaštitu granica "Triton" i "Posejdon", a EU će, kako se navodi u akcionom planu, učiniti sistematski napor da uhvati i uništi brodove koje koriste trgovci ljudima, koristeći operaciju "Atlanta" kod obala Somalije kao model.

 

(B92)

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније