Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

24. 04. 2015. 14:42 >> 14:35
4

MEMORIJALNI KOMPLEKS

Odata počast stradalim Jermenima

U Memorijalnom kompleksu "Cicernakaberd" u Jerevanu danas su počast Jermenima stradalim za vrijeme Otomanskog carstva odali brojni svjetski lideri, među kojima i predsjednici Rusije i Francuske.

Danas se obilježava 100. godišnjica stradanja Jermena, na dan kada je privedeno 250 jermenskih intelektualaca, događaj koji se smatra prvim korakom masovnog ubijanja Jermena tokom i poslije Prvog svjetskog rata.

 

 

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u govoru na ceremoniji u Jerevanu upozorio na opasnosti nacionalizma i "rusofobije".

"Ne može biti nikakvog opravdanja masovnog ubijanja ljudi. Danas žalimo zajedno s jermenskim narodom", rekao je Putin.

"Nikada nećemo zaboraviti tragediju kroz koju je vaš narod prošao",izjavio je predsjednik Francuske Fransoa Oland.

Svetski lideri su ispred memorijalnog centra položili žutu ružu u sredinu vijenca u obliku cvijeta nezaboravak, koji je postao simbol današnje komemoracije.

Predsjednik Jermenije Serž Sarksjan izrazio je nadu da će nedavni koraci u priznavanju masakra nad Jermenima kao genocida pomoći da se "odagna tama sa 100 godina poricanja".

Turski ministar zadužen za odnose s EU Volkan Bozkir prvi je zvaničnik turske vlade koji je odao počast žrtvama masakra tako što je danas prisustvovao misi u jermenskom patrijarhatu u Istanbulu.

"Poštujemo patnju koju su iskusila naša jermenska braća. Ni na koji način se ne protivimo komemoraciji te patnje. Osjećamo se dužnim da prisustvujemo ovoj misi", rekao je Bozkir.

Istoričari procjenjuju da je prije 100 godina ubijeno oko 1,5 miliona Jermena, jer su otomanski vladari strahovali da bi hrišćanski Jermeni stali na stranu Rusije, njihovog neprijatelja u Prvom svjetskom ratu.

Mnogi istoričari, kao i dvadesetak zemalja, među kojima Francuska, Italija i Rusija, taj pokolj smatraju prvim genocidom u 20. vijeku.

Turska poriče da su Jermeni sistematski ubijani i tvrdi da je stradalo oko 500.000 Jermena u sukobima - koliko i Turaka.

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније