Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 04. 2015. 21:53 >> 21:45

NUKLEARNA KATASTROFA

Černobil: Obilježena godišnjica tragedije

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca u Ukrajini se obilježava 29 godina od najteže mirnodopske nuklearne katastrofe koja se dogodila 1986. godine u atomskoj elektrani Černobil, nedaleko od varošice Pripjat, uz granicu sa Bjelorusijom.

Od posljedica radijacije preminulo je između 200.000 i 400.000 ljudi, a procjenjuje se da će u budućnosti u cijelom svijetu preko 270.000 onkoloških oboljenja biti posljedica Černobilske katastofe.

Jedan od reaktora elektrane "Vladimir Ilič Lenjin" - kako se zvanično zove černobiljska nuklearka - eksplodirao je 26. Aprila, u 1.24 po lokalnom vremenu.

Upravo u to vrijeme rano jutros se na stotine ljudi sa svijećama, u mraku, okupilo oko spomenika žrtvama katastrofe, a predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je na spomenik položio vijenac, prenosi AFP.

Ni danas se ne zna tačan broj žrtava stradalih od posljedica zračenja.

Na licu mjesta stradala je 31 osoba, sa ozračene teritorije evakuisano je više od 100.000 ljudi, a radioaktivni oblak je prekrio u danima koji su uslijedili znatan dio Evrope, sa nesagledivim posljedicama.

Radioaktivnoj prašini bili su izloženi, pored teritorije bivšeg Sovjetskog Saveza, i Poljska, Bugarska, Njemačka, Švedska, Švajcarska, Belgija, Holandija, Velika Britanija, Finska, bivša Jugoslavija, Rumunija, Austrija, a radioaktivna prašina je zahvatila i istočni dio SAD.

U izvesnoj mjeri gotovo čitava Sjeverna hemisfera osjetila je posljedice.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније