Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

25. 05. 2015. 12:28 >> 12:21

IZBORI POKAZALI

Mijenja se politička scena Španije

Nove španske partije dobile su veliku podršku na juče održanim lokalnim izborima, na kojima su mnogi glasači okrenuli leđa tradicionalnim partijama, pokazuju skoro potpuni rezultati.

Vladajuća Narodna partija (PP) osvojila je najviše glasova, 27 odsto, prema skoro svim izbrojanim glasovima. Međutim, moguće je da je izgubila vlast u Madridu, prvi put u 20 godina. Druga je Socijalistčka partija s 25 odsto glasova.

Te dvije tradicionalne partije, međutim, u mnogim oblastima nijesu uspjele da dobiju apsolutnu većinu. Obje su izgubile znatan broj glasača koji su se okrenuli novim partijama, desničarskoj Sijudadanos (Građani) i ljevičarskoj Podemos (Možemo).

Kao što je očekivano, poslije ekonomske krize i velikih korupcionaških skandala koji su okrnjili ugled tradicionalnih političkih stranaka u Španiji, zemlja je ušla u novu političku eru, piše BBC u analizi.

Partije koje se bore protiv mjera štednje, vezane za ekstremno ljevičarski pokret Podemos, osnovan prije manje od godinu dana, osvojile su vlast u Barseloni. mogle bi da formiraju koaliciju i formiraju vlast u španskoj prijestonici Madridu.

Španci su kaznili Narodnu stranku premijera Marijana Rahoja.

Narodna stranka će, ocjenjuju analitičari, isticati da i dalje ima najveću podršku glasača od bilo koje pojedinačne partije. Međutim, oni su izgubili apsolutnu većinu u regionalnim parlamentima širom zemlje, ukjučujući tradicionalnim uporištima kao što je Valensija, gdje je zbog korupcije podrška partiji jako oslabila.

Barselona je nevjerovatna priča. Nova gradonačelnica biće Ada Kolau, žena koja je postala poznata tako što se borila za ljude koji nijesu mogli da otplate hipoteke i kojima je prijetilo izbacivanje iz stanova poslije kraha tržišta nekretnina u Španiji. Ona je na čelu pokreta koji okuplja nekoliko ljevičarskih stranaka, uključujući i Podemos.

U Madridu Narodna stranka je osvojila najiše glasova, ali bi ipak mogla da izgubi vlast u gradskoj vladi.

Vladajuća partija osvojila je 21 mjesto, ali Ahora Madrid, koju podržava Podemos, osvojila je 20 mjesta. Ahora Madrid mogla bi da formira koaliciju sa socijalistima, koji su treći po snazi.

Analitičari navode da bi slični dogovori mogli da se postignu u više gradskih vlada, kao što je Valensija.

Narodna stranka će možda morati i sama da pravi koalicije sa proposlovnom Sijudadanos partijom u mjestima kao što su Mursija i La Rioha.

Za Španiju je vladanje koalicijama nepoznanica pošto su Narodna partija i socijalisti decenijama na smjenu vladali.

Španska štampa na naslovnim stranama danas piše "dubinska projmena", "radikalno", navodi da su Narodna paritija i Socijalistička partija koje su se smjenjivale na vlasti 30 godina dobile tešku lekciju, a pokret "ogorčenih" ušao snažno na političku scenu.

Španska privreda bila je ključna briga glasača i mnogi su bili bijesni zbog štednje u javnoj potrošnji i izvještaja o političkoj korupciji.

Za to se krive vlada premijera Mariana Rahoja i prethodna socijalistička vlada.

Partije Podemos i Sijudadanos dobili su mjesta u skoro svim regionalnim vladama, prema anketi televizije Antena 3.

Ovi izbori za mjesta u preko 8.100 gradskih skupština i parlamentima u 13 od 17 španskih regiona smatraju se barometrom za parlamentarne izbore koji će se održati krajem godine.

Na lokalnim izborima prije četiri godine Narodna partija imala je apsolutne većine u osam regionalnih vlada, što im je omogućilo da vladaju bez stvaranja političkih saveza. Ovog puta ni u jednom nije osvojila apsolutnu većinu. To znači da će morati da traži saveze s drugim strankama.

Izlaznost je bila 49 odsto od 35 miliona registrovanih glasača, otprilike isto kao i na prethodnim lokalnim izborima 2011.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније