Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

21. 07. 2015. 21:45 >> 21:35
1

KIDNAPOVANI?

Španski novinari nestali u Siriji

Trojica španskih novinara slobodnjaka (frilensera) nestala su u Siriji i vjeruje se da su kidnapovani, prenose španski mediji.

"Za sada možemo da govorimo samo o nestanku", rekla je predsjednica Saveza španskih novinarskih udruženja Elsa Gonzales za špansku televiziju TVE 24 časa, i dodala da nemaju vijesti o trojici novinara od 12. jula.

Trojica nezavisnih novinara, Antonio Pampliega, Hoze Manuel Lopez i Anhel Sastre, stigli su oko 10. jula u Siriju i poslednji put su se javili 12. jula. Ne zna se da li su bili zajedno, ni za koje medije su radili. 

Kako se navodi, bavili su se istraživačkim novinarstvom u gradu Alepu na sjevru, gdje su i ranije novinari bili zatvarani. 

Antonio Pampliega je do 2013. pisao za agenciju Frans pres iz Sirije, Hoze Manuel Lopez učestvovao je u foto izvještavanju agencije Frans pres sa više ratišta, uključujući i sukobe u Siriji do 2013. godine, navodi Frans pres. 

Predsjednica španskog udruženja novinara rekla je da se u oblasti Alepa, gdje su novinari nestali, vode intenzivne borbe i da zato ima razloga za brigu. 

Osim toga, ona je podsjetila da su trojica španskih novinara u oblasti Alepa bila kidnapovana prije godinu. 

Alep, drugi po veličini grad u Siriji, podijeljen je od sredine 2012. između pobunjenika i pristalica vladinih snaga. 

Rat u Siriji počeo je u martu 2011. mirnim demonstracijama koje su prerasle u pobunu. Sada se u Siriji sukobljavaju pripadnici vladinih snaga, pobunjenici, Kurdi i ekstremisti. 

U Alepu je danas ubijeno najmanje 18 civila, a desetine su povrijeđene raketom zemlja-zemlja koju su ispalile sirijske snage, javila je jedna nevladina organizacija.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније