Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

01. 12. 2015. 22:58 >> 22:46
1

PM10 ČESTICE

Pljevlja: Uređaj neispravan, podaci se analiziraju

Večeras oko 20 sati, tehnička stručna lica iz Centra za ekotoksikološka istraživanja (CETI), utvrdila su neispravnosti u radu automatskog analizatora za mjerenje koncentracije PM10 čestica u Pljevljima, tako da su podaci, koji se u realnom vremenu objavljuju na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, nevalidirani, saopštila je državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović.

"Tehnička stručna lica iz Centra za ekotoksikološka istraživanja (CETI) su nakon terenskog obilaska i kontrole rada mjerne stanice u Skerlićevoj ulici oko 20h utvrdila neispravnost u radu automatskog analizatora za mjerenje koncentracije PM10 čestica.  Instrument pokazuje status greške , tako da će intervencija u cilju ponovnog stavljanja analizatora u funkciju biti izvršena tokom sjutrašnjeg dana. Imajući u vidu da su podaci koji se u realnom vremenu objavljuju na sajtu Agencije tzv. nevalidirani, neophodno je analizirati i obraditi sve relevantne informacije i u najkraćem roku će javnost biti obaviještena u vezi sa kvalitetom vazduha u Pljevljima tokom 1. decembra", navela je Pejović u saopštenju.

Prethodno su ekološko društvo "Breznica" i ekološki pokret "Ozion" pozvali Vladu Crne Gore da proglasi vanredno stanje u Pljevljima pošto su, kako navode, današnje koncentracije suspendovanih čestica PM10 dostigle rekordne zastrašujuće vrijednosti od kada se vrši praćenje rezultata mjerenja kroz 24 sata zvanične mjerne stanice u tom gradu.

 

"Vođeni iskrenom brigom za javno zdravlje, naročito onih osjetljvih kategorija, hroničnih bolesnika, djece, trudnica, starih ljudi, te riješeni da ne dozvolimo dalje maniplisanje javnosti sa rezultatima državne mreže mjernih stanica od strane različitih interesnih sfera, pozivamo Agenciju za zaštitu životne sredine i Institut za javno zdravlje da podrže naš predlog i stave svoje stručne kapacitete u korist javnog interesa", navele su ove dvije NVO.

Kažu da u ovom ozbiljnom momentu, kada je jasno da su mjere koje je donijela Vlada, a naročito one kratkoročne, "doživjele pravi krah", te da se građani Pljevalja nalaze u veoma ugroženoj životnoj sredini, smatraju da ne postoji veći prioritet za donosioce odluka na najvećem nivou od vraćanja kvaliteta životne sredine u normalne zakonom dozvoljene vrijednosti.

"Dok predstavnici ekološke države Crne Gore na Konferenciji "COP 21" u Parizu razmatraju globalne izazove, građanima Pljevalja se u isto vrijeme grubo krši Ustavom garantovano pravo na život u zdravoj životnoj sredini, što je apsurd nad apsurdima i najbolji pokazatelj (ne)sposobnosti svih onih koji politikanstvo i sopstvene interese, bez obzira da li su na poziciji ili u opozicii, stavljaju ispred osnovnih životnih potreba", kažu iz "Breznice" i "Ozona".

Oni se nadaju da će građani Pljevalja, do stabilizacije stanja, izbjegavati izlazak i fizičke aktivnosti na otvorenom, "a da će Vlada Crne Gore konačno imati dovoljno razumijevanja za naša upozorenja i apele, jer trenutno stanje životne sredine u toj opštini jeste za crveni alarm".

"Breznica" i "Ozon" će, kako navode, iskoristiti sve svoje komunikacione kanale da informišu građane Pljevalja o svoj ozbljnosti situacije i upozore sve, a naročito osjetljive grupe, na neophodnost organičenja boravka na otvorenom, jer su to preporuke koje mogu smanjiti rizike od pogoršanja zdravstvenog stanja.

"Pozivamo i sve poslodavce da radnike koji se izlažu fizičkim naporima na otvorenom zaštite od negatvnih uticaja aerozagađenja i sačuvaju njihovo zdravlje do stabilizacije stanje", zaključuje se u saopštenju koje potpisuju Milorad Mitrović u ime pljevljskog Ekološkog društva "Breznica" i Aleksandar Perović iz nikšićkog Ekološkog pokreta "Ozon".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније