Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

M.M.

13. 09. 2021. 21:12 >> 21:23

AKCIJA ČIŠĆENJA

Sakupili preko 40 vreća otpada iz podvodnog dijela Ulcinja

U toku akcije čišćenja podvodnog dijela ulcinjske obale, koju je sprovela NVO Green Life, u saradnji sa sportsko-ribolovnim društvom Neptun iz Ulcinja, sakupljeno je preko 40 velikih vreća otpada. Kako navode, u vodi i na kopnu nalazi najviše plastičnog otpada, zatim limenki, gume, tekstila, 55.1% od ukupne količine bile su plastične boce, a zajedno sa ostalim plastičnim predmetima čine 75.5% ukupne do sada analizirane količine.

NVO Green Life, u saradnji sa sportsko-ribolovnim društvom Neptun iz Ulcinja, uspješno je sprovela akcije čišćenja podvodnog dijela ulcinjske obale u okviru projekta “Očistimo ulcinjsku obalu od plastike”.

"Ronioci su u toku akcija izvlačili otpad iz vode na lokacijama Liman I i Liman II i Mala plaža u Ulcinju, a uz pomoć volontera smo izvršili analizu vrste, količine i izvora pokupljenog otpada na brodu. Takođe, sanirali smo uvalu u blizini Starog grada koja prethodno nikada nije bila čišćena, a na kojoj je bila nagomilana enormna količina otpada", navode iz Green Life-a.

Sakupili su, kako kažu, preko 40 velikih vreća otpada.

"Nakon revizije i okvirne analize, ponosimo se rezultatima i već sada možemo zaključiti da se i u vodi i na kopnu nalazi najviše plastičnog otpada, zatim limenki, gume, tekstila… 55.1% od ukupne količine bile su plastične boce, a zajedno sa ostalim plastičnim predmetima čine 75.5% ukupne do sada analizirane količine", navode u saopštenju.

Isitču da će nakon detaljne analize prikupljenih podataka, organizovati Okrugli sto na kome će institucijama predstaviti rezultate i ponuditi prijedloge riješenja ovog problema.

"Ovo pitanje tiče se građana Ulcinja, ali i svih građana Crne Gore, turista i posjetilaca našeg primorja, uzevši u obzir da je plastika jedan od najvećih zagađivača mora i okeana. U narednom periodu, izradićemo informativne table koje će biti postavljene na tri različite lokacije na području opštine Ulcinj. Takođe, organizovaćemo tri informativna dana tokom kojih ćemo govoriti o plastici kao značajnom zagađivaču životne sredine i pružiti mogućnost lokalnom stanovništvu i turistima da se više informišu o štetnom uticaju plastike", poručuju iz Green Life-a.

Projekat “Očistimo ulcinjsku obalu od plastike” podržan je od strane fondacije Princ Albert II od Monaka u okviru inicijative Beyond Plastic Med (BeMed). Podršku projektu dala je i Opština Ulcinj. Cilj projekta je edukacija lokalnog stanovništva i podizanje svijesti o negativnom uticaju marinskog otpada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније