Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ Dnevne novine Dan ]

13. 08. 2023. 10:00 >> 10:01
12

ARMENKO

Ugostitelj iz Petrovca: Da nema Rusa, sezona bi propala

Svi realni pokazatelji i parametri ukazuju da je turistička sezona daleko ispod očekivanja i najavljivanja iz Vlade Crne Gore.

Ugostitelj iz Petrovca Ilija Armenko kaže da Crna Gora ne privlači visokoplatežne goste. Kada se govori o cijenama, one jesu porasle, ali su slične kao u regionu, čak i jeftinije.

Prema njegovim riječima, u Beogradu je kafa 220 dinara ili 2 eura, a kod njega 1,60 na pjeni od mora.

"Poslodavci nisu zaštićeni za razliku od radnika. Teško dolazimo do radne snege, a kad je nađemo mogu da nas napuste kad god hoće, mogu da nas vrijeđaju, dođe i radi mjesec dana a onda ode i ne smiješ mu ništa reći jer će poći. A plate smo povećali. Kuvar ima 2.500 eura a konobar 1.000. Imam radnika koji svaki peti dan dolazi na posao i ne mogu mu ništa - kaže Armenko.

On ističe da su svi u nekom očekivanju da konačno počne sezona.

- Nikako da počne, a ovo da sad je kao i kod svake druge godine - ništa posebno. Nije za to kriva ova vlast, već višedecenijska vlast. Svakodnevno slušamo doći će gosti i pitamo se kad će doći. Da nije stacioniranih Rusa ne bi bilo ni sezone, mrka kapa... Naši dođu, ali to nije to, oni nemaju mogućnosti da nadoknade minuse. U privatnom smještaju nema više da gost ostaje 10-15 dana, već ako dođe na pet dana maksimum treba da smo srećni. Zbog priučene radne snage izgubili smo na kvalitetu. Nemamo više, recimo, vrhuskog kuvara. To je sve pošlo za Hrvatsku, Njemačku, konobari, šankeri, sve je priučeno - kazao je Armenko za Dnevne novine "Dan. 

Prema njegovim riječima, vlast sve pokušava, ali kasno je za „ispravljanje krive Drineˮ.

"Koliko je hotela, kuća, stanova napravljeno a putna infrastruktura je ostala ista. Kako da objasnim gostu da od Tivta do Petrovca mora da putuje tri sata? Ili od Šušanja do Sutomora, pet kilometara - preko sat vremena? To treba da se rešava od oktobra do maja, a ne u samoj sezoni - kaže Armenko, dodajući da će sezona u privatnom smještaju trajati mjesec dana. Počela je od 25. jula, a u septembru nema najava. 

Armenko smatra da treba pojednostaviti procedure za dobijanje radne dozvole.

- Kod Ministarstva sam apelovao da se pojednostavne procedure za dobijanje radne dozvole. Mene je, recimo, prije 15 dana napustio kuvar, našao je bolje i otišao. Ja sam mu sve isplatio. Došao je drugi kuvar, ali sada zbog procedure do kraja ljeta ne mogu ga registrovati, a ako dođe inspekcija u prekršaju sam. Mora se naći način da se za dva dana dobije dozvola. Svuda u regionu i evropskim zemljama je tako, a i država gubi novac jer ja za njega ne mogu da platim poreze i doprinose- zaključuje Armenko.

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније