Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

U fokusu

K. J. [ Mina ]

16. 01. 2024. 10:16 >> 10:17

DAMAR ISTRAŽIVANJE

Za termin vještačka inteligencija čulo 59,1 odsto građana

Gotovo šest od deset građana Crne Gore ili 59,1 odsto tvrdi da su čuli za termin vještačka inteligencija (AI), pokazalo je istraživanje Instituta Damar.

To, kako je saopšteno, ukazuje na relativno visok nivo svijesti među stanovništvom o ovom konceptu, što je pozitivno s obzirom na rastući značaj vještačke inteligencije u savremenom društvu.

“Međutim, nije svako podjednako upućen u ovu temu. Ispitanici sa diplomom fakulteta ili postdiplomskim obrazovanjem češće su upoznati sa vještačkom inteligencijom u poređenju sa onima sa nižim nivoom obrazovanja”, navodi se u saopštenju povodom istraživanja sprovedenog u decembru prošle godine na 1004 ispitanika.

Iz Instituta Damar je saopšteno da postoje značajne razlike u poznavanju vještačke inteligencije, koje su povezane sa uzrastom, pri čemu mlađe odrasle osobe češće više znaju o AI-u u poređenju starijim odraslim osobama.

“Međutim, iako je više od polovine populacije čulo za vještačku inteligenciju, samo 9,1 odsto ispitanih aktivno koristi ovaj termin u svakodnevnom govoru”, pokazalo je istraživanje pod nazivom "Kako građani/ke Crne Gore percipiraju vještačku inteligenciju".

Kada se analizira nivo razumijevanja vještačke inteligencije među građanima Crne Gore, samo šest odsto ispitanika izjavljuje da veoma dobro razumiju ovu tehnologiju, dok 25,6 odsto kaže da je djelimično razumiju.

“Sa druge strane, 28,3 odsto ispitanika priznaje da slabo razumije vještačku inteligenciju, dok čak 40,2 odsto njih priznaje da je uopšte ne razumije. Pogledi na vještačku inteligenciju na radnom mjestu 36,6 odsto građana Crne Gore vjeruje da će vještačka inteligencija unaprijediti produktivnost na radnom mjestu, što predstavlja optimizam u vezi sa potencijalom ovih tehnologija za poboljšanje radnih procesa i efikasnosti”, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, 32,1 odsto ispitanika smatra da vještačka inteligencija neće imati značajan uticaj, dok 31,3 odsto očekuje da će doprinijeti poboljšanju produktivnosti.

“Kada je riječ o spremnosti za prihvatanje korišćenja vještačke inteligencije u procesu donošenja odluka na poslu, 45,8 odsto građana izražava nesigurnost u vezi s ovom temom. Takođe, 26,7 odsto se izjašnjava kao nespremno za takve promjene, dok su 27,5 odsto spremni za integraciju vještačke inteligencije u radne procese”, pokazalo je istraživanje.

Ono što je posebno interesantno je da je manje od polovine građana Crne Gore, tačnije 41 odsto, izjavilo da ne osjeća strah od gubitka posla uslijed upotrebe vještačke inteligencije na radnom mjestu.

“Sa druge strane, 23,8 odsto ispitanika izjavljuje da osjeća strah od potencijalnog gubitka posla, dok 35,2 odsto njih nije sasvim sigurno u svoje stavove”, dodaje se u saopštenju.

Iz Damara su naveli da današnji svijet u velikoj mjeri oblikuje rapidan rast i razvoj tehnologija, a vještačka inteligencija postaje sveprisutna sila koja se na tom polju izdvaja kao nositeljka procesa.

Inspirisan istraživanjem koje je sproveo Pew Reseach Centar u Americi pod nazivom What the data says about Americans views of artificial intelligence, Institut Damar je odlučio da sprovede slično istraživanje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније