Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Бета

09. 09. 2023. 22:32 >> 22:31
1

KRITIKE IZ UKRAJINE

Kijev: Deklaracija G20 nije nešto čime se treba ponositi

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da zajednička deklaracija G20 nije "nešto čime bi se trebalo ponositi", i kritikovalo je što se u njoj ne pominje napad Rusije na Ukrajinu.

"Jasno je da bi učešće ukrajinske strane omogućilo učesnicima da bolje razumiju situaciju", napisao je na Fejsbuku portparol ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko.

On je objavio fotografije teksta deklaracije sa djelovima teksta koji su precrtani crvenom bojom, i "ispravljeni" formulacijama koje odražavaju stav Kijeva da je žrtva ničim izazvane ruske agresije.

Nikolenko se ipak zahvalio ukrajinskim saveznicima koji su pokušali da unaprijede poziciju Ukrajine u deklaraciji.

Saopšteno je da su članovi G20 ponovili svoje nacionalne stavove i odluke UN i pozvali sve države da se ponašaju u skladu sa principima navedenim u Povelji UN.

"U skladu s Poveljom Ujedinjenih nacija, sve države moraju se uzdržati od prijetnje ili upotrebe sile da traže teritorijalnu akviziciju na štetu teritorijalnog integriteta i suvereniteta ili političke nezavisnosti bilo koje države. Upotreba ili pretnja upotrebom nuklearnog oružja je nedopustiva", piše u saopštenju.

S velikim dijelom pažnje sveta usmerene na ruski rat u Ukrajini, Indija je želela da na samitu usmjeri više pažnje na rješavanje potreba svijeta u razvoju, iako je nemoguće od evropskog sukoba odvojiti mnoga pitanja, kao što su bezbjednost hrane i energije.

U tesktu deklaracije ne pominje se direktno rat u Ukrajini koji još traje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније