Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

B.Č.J. [ N1 ]

24. 02. 2024. 11:53 >> 11:53
1
Čitaj mi:

STIGAO I PREMIJER KANADE TRUDO

Đorđa Meloni u nenajavljenoj poseti Kijevu

Italijanska premijerka Đorđa Meloni stigla je danas u nenajavljenu posjetu Kijevu gdje će na drugu godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajini u prisustvu predsjednika Volodimira Zelenskog predsjedavati virtuelnom sastanku G7 posvećenom Ukrajini.

U Kijev je ranije danas stigla i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen koja je svoj dolazak najavila ranije, a došao je i kanadski premijer Džastin Trudo.

Vijest o njegovom dolasku objavio je portparol ukrajinske željeznice.

Od početka rata prije dvije godine zvaničnici koji dolaze u Kijev putuju vozom iz Poljske. Tako je doputovala i Meloni, prema navodima italijanskih medija.

Na snimcima koje je objavila vlada, vidi se Meloni kako silazi iz voza na železničkoj stanici u Kijevu a dočekuje je ukrajinska delegacija.

Grupa sedam (G7) najbogatijih liberalnih demokratija, kojom sada predsjedava Italija, treba da razmatra nove sankcije Moskvi dvije godine od početka ruske invazije 24. februara 2022.

Sastanak je sazvan u vrijeme kada Kijev priznaje da prolazi kroz „izuzetno tešku“ situaciju za svoje vojne snage, koje nemaju dovoljno municije i prekinuta im je američka pomoć, saopštila je u utorak italijanska vlada najavljujući taj virtuelni sastanak.

Prema italijanskoj agenciji AGI, Meloni i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski će popodne otvoriti sastanak G7 u katedrali Svete Sofije u centru Kijeva.

To će biti prvi sastanak šefova država ili vlada zemalja članica G7 od kada predsjedava Italija. G7 okuplja SAD, Japan, Njemačku, Francusku, Veliku Britaniju, Italiju i Kanadu.

Poslije sastanka, koji bi trebalo da traje sat i po, biće usvojena zajednička deklaracija o Ukrajini, najavili su italijanski diplomatski izvori.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antoni Tajani rekao je u utorak da bi sankcije Rusiji moglo da budu zaoštrene.

G7 je u julu 2023. odlučila o potpisivanju bilateralnih bezbjednosnih sporazuma sa Ukrajinom. Poslije sporazuma s Londonom u januaru ove godine, Kijev je potpisao takve sporazume sa Njemačkom i Francuskom, a još 25 zemalja se pridružilo toj inicijativi, među kojima je i Pojska.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније