Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

P.R. [ Beta ]

16. 05. 2024. 22:09 >> 22:09
Čitaj mi:

POSJETA ZELENSKOG

"Situacija u Harkovu izuzetno teška, ali pod kontrolom"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je danas da je sa svojim vojnim kabinetom u Harkovu, glavnom gradu regiona koji je pod ruskom ofanzivom, ocjenjujući da je situacija tamo "ekstremno teška", ali da je "pod kontrolom".

"Do sada je situacija u Hakrovskoj oblasti uopšteno pod kontrolom. Ali zona je i dalje izuzetno teška, zato jačamo naše jedinice", napisao je Zelenski na Telegramu dodajući da se u Harkovu sastao sa vojnim komandantima.

Ukrajinski zvaničnici tvrdili su danas da su zakočili rusko vojno napredovanje na sjeveroistoku zemllje, gdje je Moskva pokrenula iznenadnu ofanzivu u kojoj je od 9. do 15. maja ostvarila najveće teritorijalne pomake u posljednjih godinu i po dana.

Ukrajinske snage koje su juče priznale da su se povukle oko mjesta Lukjanci i Vovčansk da sačuvaju živote vojnika, danas su saopštile da su uspjele da zaustave rusko napredovanje u "nekim" sektorima.

"Situacija u Harkovskom sektoru je i dalje komplikovana" ali " naše odbrambene snage uspjele su djelimično da stabilizuju situaciju, napredovanje neprijatelja u nekim zonama i mjestima je zaustavljeno", rekao je za televiziju portparol ukrajinskih snaga u toj oblasti Nazar Vološin.

On je ipak dodao da ruska vojska i dalje pokušava da "stvori uslove za novo napredovanje".

Generalštab ukrajinske vojske je u jutranjem izveštaju opštio da je "znatno smanjio aktivnost ruskog okupatora".

"Naše jedinice su angažovane u borbenim misijama u urbanoj zoni Vovčanska u sjevernom dijelu grada i drže neprijatelja pod kontrolom", saopštio je generalštab.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova optužio je danas rusku vojsku za arbitrerna privođenja i početak "egzekucije" civila u gradu Vovčansku u sjeveroistočnoj Harkovskoj oblasti.

"Prema izvještajima obavještajnih službi ruski vojnici koji pokušavaju da zauzmu grad ne dozvoljavaju mještanima da se evakuišu, počeli su da otimaju ljude i odvode ih u podrume", rekao je preko Telegrama ministar Igor Klemenko i ukazao da ima informacije da je ruska vojska počela sa "prvim egzekucijama" civila.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније