Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 10. 2022. 21:34 >> 23:31
10

MILATOVIĆ

"Pregovori čim OIK objavi rezultate, vrata otvorena i za URA"

Nosilac liste Pokreta Evropa sad Jakov Milatović je istakao da nakon što OIK objavi rezultate izbora počeće pregovori i formalno među pobjednicima, a kako je poručio razgovaraće i sa predstavnicima GP URA iako nijesu potrebni za formiranje vlasti. Naglasio je gostujući u emisiji Intervju na TVCG, da očekuje da za mjesec do mjesec i po, sve bude dogovoreno i lokalna uprava u Podgorici počne da funkcioniše na novim principima.

Ističe da je jedini fer i politički ispravan princip da one partije koje su osvojile najviše mandata treba da daju i gradonačelnike, odnosno predsjednike opština, pa tako u Podgorici Evropa sad, u Kolašinu Demokrate, u Pljevljima DF...

"To je jedini princip koji treba poštovati, jer je jedini pravedan i fer i u političkom smislu održiv. Ove dvije godine su pokazale nedostatke ako se ne poštuje taj princip. Ja sam u korektnim odnosima sa svim pobjednicima, sa Borovinić Bojović, Šaranovićem, Rakčevićem i mi smo u kontaku, a očekujem da će se u okviru ove utakmice intezivirati razgovori i formalizacija pregovora da bi dobili što prije novu vlast", naglasio je Milatović.

Njegov stav je, kaže, da, uprkos tome što se vlast može formirati i bez URA-e, žele da pokažu racionalnost i širinu, jer je ta partija uradila dobre stvari, a smatra i da su uvidjeli da onaj put kojim su krenuli početkom godine nije dobar.

"Rakević se bavio gradskim temama dugi niz godina i takve ljude u narednom periodu volio bih da vidim u bliskom okruženju tokom vođenja grada", poručuje Milatović.

Što se tiče izjava nekih političara da je moguća postkoalicija sa DPS i njihovim koalicionim partnerima Milatović ističe da je to nemoguće i da se radi o političkom spinu.

"Oni su zbog svoje nemoći morali da se grupišu u veliku koaliciju, ali zbog zloupotrebe gradskih resursa oni su ostvarili loš rezultat, pad od 20 procenata je ogroman za takvu veliku koaliciju. Više puta smo rekli da DPS i njihove satelite smatramo najodgovornijim za siromašnu i podijeljenu Crnu Goru i sa takvim partijama ne idemo u postizbornu koaliciju", kategoričan je Milatović.

Odnos sa DF je, kako je istakao, u proteklom periodu bio pomalo komplikovan, ali da, ipak, poznaju i vrline i mane jedni drugima, pa bi u narednom periodu trebalo više pažnje posvetiti vrlinama, a kontrolistati mane.

"Nije mi se sviđao njihov odnos prema 42. Vladi i da je bilo više podrške moglo se uraditi mnogo više stvari, ali za prosutim mlijekom ne treba plakati i treba gledati naprijed, da budemo mudriji, skromniji i sa više poštovanja jedni prema drugima. Ljudima je dosta svađe između onih koji su pobijedili u avgustu 2020. i mislim da treba da se vrlo brzo dogovorimo kako bi rješavali bitna pitanja za građane. Mi danas imamo pojedina naselja koja imaju problema sa vodosnabdijevanjem, saobraćajem, parkovima i to treba rješavati", kaže Milatović.

Stvari po kojima je prepoznata Evropa sad su vrijednosti koje baštine, rezultati, kompetentnost i nekorumpiranost. Na tome će, dodaje, insistirati.

"Meritokratija je princip koji ćemo imati na umu prilikom zapošljavanja, to smo stavili kao prioritet u svim opštinama, a ja ću na tome insistirati, po tome sam bio prepoznat i kao ministar. 42. Vlada je pravila određene greške, ali hajde da se trudimo da se one svedu na prihvatljivu mjeru", istakao je Milatović.

Ističe da je kao ministar pokazao da su svi direktori direktora birani na konkursu, skoro nikog od njih nije poznavao.

"Tako ću nastaviti i dalje, ja neću moći da odlučujem o svemu, postoje kompromisi koje moramo praviti sa drugim partijama, ali oni će biti svedeni na minimalnu mjeru", navodi Milatović. 

 Dodaje da je prebukiranost u državnim i lokalnim preduzećima refleksija stanja u kojem smo bili.

"Dešavao se jedan razvoj koji nije bio dovoljno brz i nijesmo imali razvijen privatni sektor, pa su ljudi tražili kraći put i bili primorani da budu dio političkih partija i da na taj način kroz zaposlenja u državnim institucijama rješavaju svoju egzistenciju", objašnjava Milatović, poručujući da će to morati da se mijenja, ali da se ne može očekivati da se promijeni preko noći.

Kazao je da što prije moramo imati parlamentarne izbore kako bi imali stabilu vladu.

"Da bih bio dobar gradonačelnik, a drugi dobri predsjednici opština, moramo imati politički stabilu državnu vlast", poručio je Milatović. 

 

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније