Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 01. 2023. 18:04 >> 18:12
11

MINISTAR PRAVDE

Kovač: Skandalozna odluka u slučaju Svetlane Vujanović

Odluka Upravnog suda da poništi odluku Sudskog savjeta iz avgusta 2021. godine, na osnovu koje je penzionisana sutkinja Vrhovnog suda Svetlana Vujanović, ukazuje na potrebu preispitivanja odgovornosti nosilaca svih pravosudnih funkcija, saopštio je ministar pravde i član Sudskog savjeta Marko Kovač.

Kovač se u svojstvu člana Sudskog savjeta, oglasio povodom presude Upravnog suda Crne Gore kojom je usvojena tužba Svetlane Vujanović i poništena odluka Sudskog savjeta Crne Gore od 3. avgusta 2021. godine koji je konstatovao da sutkinjama koje su navršile 64 godine prestaje sudijska funkcija.

"Ovo je jedinstven slučaj da se na ovakav način u presudi Upravnog suda Crne Gore, a ranije i Vrhovnog suda Crne Gore, obrazlaže praksa Evropskog suda za ljudska prava jer se u dosadašnjoj praksi ovih sudskih instanci ne mogu naći primjeri ovakvog obrazloženja kada su u pitanju druga lica već isključivo kada su u pitanju sudije u konkretnom slučaju", kazao je Kovač.

Dodaje da je mišljenja da ovakav presedan u odlučivanju predstavlja klasičan primjer korporativizma kao izuzetno maligne pojave koja ne smije biti prisutna u pravosudnom sistemu demokratskog društva koje pledira na poštovanje načela vladavine prava.

"Dakle, na sceni imamo frapantan primjer odlučivanja koji sam po sebi ukazuje na potrebu preispitivanja odgovornosti nosilaca svih pravosudnih funkcija imajući u vidu sadržinu ovakvih odluka", kazao je Kovač.

Kazao je da zbog svega navedenog kao član Sudskog savjeta smatra da je potrebno donijeti identičnu odluku u pogledu prestanka sudijske funkcije i pored ovakve, "po mom mišljenju skandalozne odluke Upravnog suda.Siguran sam da će i ostali članovi sudskog Savjeta na sličan način tumačiti ovakve odluke koje predstavljaju uvod u privatizaciju Vrhovnog suda, te da neće dozvoliti dodatno urušavanje povjerenja javnosti u rad pravosudnih organa."

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније