Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

29. 03. 2022. 18:07 >> 23:39

PREDMETI JOŠ OVORENI

Više od dvije decenije bez istine o ubistvima Žugića i Raspopovića

Iako je od ubistava istaknutih državnih funkcionera Gorana Žugića i Darka-Belog Raspopovića prošlo više od 20 godina, istražni organi još nemaju odgovor na pitanje ko su nalogodavci, organizatori i počinioci ovih zločina. Mada iz Uprave policije uvjeravaju da je rasvjetljavanje krivičnih djela koja su počinjena od strane nepoznatog izvršioca prioritet u radu, ubice ni poslije više od dvije decenije nijesu otkrivene.

Za Portal RTCG iz policije su pojasnili da su u vezi oba zločina formirani predmeti protiv nepoznatih izvršilaca u državnom tužilaštvu, i da su sve aktivnosti u fazi izviđaja. Iz policije su dodali da su krivična djela počinjena od nepoznatog izvršioca prioritet u radu, i da su posvećeni rješavanju ovih slučajeva. 

Zasad ne­po­zna­ti ubi­ca u maju 2000. godine sa vi­še hi­ta­ca iz auto­ma­tskog oružja ubio je Gorana Žugića, tadašnjeg sa­vjet­ni­ka za bezbjednost tada cr­no­gor­skog pred­sjed­ni­ka Mila Đukanovića. Do danas je ostalo sasvim nejasno za­što je Žu­gić stradao i koja je pozadina ovog zločina. 

Mada se u po­li­cij­skim kru­go­vi­ma od mo­men­ta ubi­stva go­vo­ri­lo da je ta li­kvi­da­ci­ja po­ve­za­na sa "duvanskom mafijom", zvanične potvrde o svemu tome nikada nije bilo.

U januaru 2001. godine ubijen je istaknuti funk­ci­o­ner tadašnje Službe dr­žav­ne bez­bjed­no­sti (SDB) Crne Gore Dar­ko Ras­po­po­vić, poznat kao Be­li. Ubi­stvo se do­go­di­lo na­o­či­gled broj­nih građana i to is­pred nekadašnje prodavnice "Meks“ na centralnom trgu crnogorskog glavnog grada.

Ubica se prikrao po­li­cij­skom funk­ci­o­ne­ru dok je po­ku­ša­vao da otvo­ri ge­pek auto­mo­bi­la i unu­tra sta­vi ke­su. Iz ne­po­sred­ne bli­zi­ne, s le­đa, pu­cao je u nje­ga. 

Predsjednik skupštinskog Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Vučurović (DF) rekao je da je Crna Gora 30 godina pod kontrolom mafije i njenog političkog krila, oličenog u predsjedniku DPS-a i njegovoj stranci. 

"Ta 'koalicija' i zajednički interesi doveli su do niza teških krivičnih djela, ubistava, a desetine do danas nijesu riješene, jer su policija, sudstvo i tužilaštvo bili samo produžena ruka DPS i kriminala. Međutim, zabrinjava što i nakon promjena u Crnoj Gori nije došlo makar do pokušaja rješavanja ovih slučajeva", kaže Vučurović. 

Kako ističe, jasno je da dok ne dođe do otkrivanja ubica i nalogodavaca Crna Gora ne može biti demokratska i pravna država, već i dalje mjesto nesigurnosti kojim vladaju kriminalni klanovi. 

"Očigledno je i na ovim primjerima da je izostala demontaža DPS-a, i da je ta hobotnica i dalje toliko jako prisutna. Samo kroz odlučan obračun sa bivšim režimom možemo doći do rješavanja svih neriješenih ubistava i do pravne države. Da je DF bio u prilici da odlučuje vidjeli biste na djelu taj obračun sa mafijom i njenim pomagačima u političkim strukturama" smatra Vučurović.  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније