Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Марко Терзић, Марко Вешовић

09. 01. 2023. 12:03 >> 13:07
2

SDT

Podignuta optužnica protiv Zvicera, Lazovića, Milovića...

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv bivšeg službenika ANB-a Petra Lazovića. Optužnicom su osim Lazovića, obuhvaćeni Radoje Zvicer, Ljubo Milović, Radoje Živković, Nikola Spasojević, Slobodan Kašćelan, Milan Vujotić, Duško Roganović, Radovan Mujović, Radovan Pantović i Nikša Perović. SDT je kao organizatora kriminalne grupe označilo Radoja Zvicera. Lazović se tereti za krivična djela u vezi s opojnim drogama, krijumčarenje, članstvo u kriminalnoj organizaciji, nedozvoljeno držanje oružja i eskplozivnih materija i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, rečeno je za RTCG.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) izjavilo je ranije žalbu na rješenje sudije za istragu kojim je određeno jemstvo za Petra Lazovića. Prije toga je sudija za istragu prihvatio predlog odbrane Lazovića - da  uz jemstvo od 6,2 miliona eura u nekretninama i novcu bude pušten da se brani sa slobode.

Firma koja nudi jemstvo za Lazovića, prema podacima i registra privrednih subjekata, u vlasništvu je Željka Garića.

Lazović je uhapšen 18. jula po nalogu SDT-a.

Tužilaštvo ga tereti da je počinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije, ali i da je kao član organizovane kriminalne grupe kavčani učestvovao u međunarodnom krijumčarenju kokaina, kao i da je odavao službene tajne kriminalcima.

Viši sud u Podgorici izdao je krajem jula naredbu za raspisivanje potjernice za navodnim vođom "kavačkog klana" Radojem Zvicerom i policijskim službenikom Ljubom Milovićem u predmetu poznatom kao SKY. Taj predmet pokrenut je na osnovu dokumentacije Europola o presretnutim kriptovanim razgovorima i porukama više osoba iz Crne Gore, putem aplikacije SKY.

Dokumentacija Europola pokazuje da su policijski službenici komunicirali sa bezbjednosno interesantnim osobama, navodnim pripadnicima kriminalnih klanova.

Na saslušanju Lazović je negirao krivicu, ali mu je istražni sudija odredio pritvor.

Europol je ranije u svojim dokumentima izrazio sumnju da se Lazović dovodi u vezu sa "kavačkim klanom" i da je radio za Radoja Zvicera, navodnog vođu te kriminalne organizacije.

Podaci Europola ukazuju da je navodni vođa kavačkog kriminalnog klana Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, uz pomoć Petra Lazovića. 

Njegov otac Zoran Lazović je do marta prošle godine bio šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala Uprave policije, a do 2015. godine je bio visoki funkcioner ANB.

"Kavački klan" je organizovana kriminalna grupa iz Kotora, koja je u sukobu sa konkurentskim "škaljarskim" od 2014. godine, kada je u Valensiji nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina, a u njihovim obračunima je tokom proteklih sedam godina poginulo više od 50 osoba.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније