Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

М.М.

17. 04. 2023. 13:50 >> 13:51

MOACG

"Na alarmantne situacije institucije ne pružaju adekvatan odgovor"

Na alarmantne situacije institucije ne pružaju adekvatan odgovor, donosioci odluka samo deklativno osuđuju napade, a prevencija je postala apstraktan termin koji se jedino može naći u rječniku, saopštila je koordinatorka za kulturu i neformalno obrazovanje MOACG Sofija Kirsanov.

Kako je kazala, napad na bilo koje lice zabrinjavajuć je i potresan, a posebno je alarmantna činjenica da su, po informacijama iz Uprave policije, napad izvršila, pored jednog punoljetnog, četiri takođe maloljetna lica iz Bara, koja će krivično odgovarati za napad na dvojicu mladih sportista iz Sarajeva.

"U posljednje vrijeme svjedočimo porastu ekstremizma među mladima koji se ispoljava na sve brutalnije načine: od vandalizovanja prostorija grupacija čije postojanje nije po mjeri njihovog svjetonazora, radikalnog govora mržnje u oflajn i onlajn prostoru, do zadirkivanja i vršnjačkog zlostavljanja po školama širom Crne Gore, torture koju preživljava grupa podgoričkih gimnazijalaca, i, sada, do sramnog napada na nedužne maloljetnike koji nas - sa strepnjom ovo konstatujemo - vraća u atmosferu devedesetih koja je eskalirala u nezapamćena zlodjela", poručuju iz Mreže za omladinski aktivizam Crne Gore.

Pozivali su na adekvatno sankcionisanje ovog, kako su kazali, gnusnog zločina, koji će, služiti kao primjer pravičnosti ili nepravičnosti, odgovornosti ili neodgovornosti, integriteta ili njegovog nedostatka, zavisno od reakcije nadležnih.

"Kao i uvijek, akcentujemo važnost prevencije, širenja tolerancije i kreiranja interkulturalne sredine u kojoj će vladavina prava biti temelj zajednice u vrijednosnom i institucionalnom smislu. Borba protiv vršnjačkog nasilja mora biti sveobuhvatna, temeljna i kontinuirana, a radikalizacija mladih shvaćena kao jedan od najopasnijih trendova u crnogorskom društvu posljednjih godina", zaključuju u saopštenju.

Uputili su izvinjenje dvojici mladih, talentovanih sportista iz prijateljske BiH u ime mladih Crne Gore, uz molbu da ne posmatraju crnogorsku omladinu kroz ovo iskustvo i da budu uvjereni da su uvijek dobrodošli, kao i svi dobronamjerni ljudi svih narodnosti i konfesija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније