Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ K.J. ]

17. 11. 2023. 14:04 >> 18:19
4

TUŽILAČKI SAVJET

Od VDT tražiće sve o istrazi povodom ubistva Jovanovića

Na sjednici Tužilačkog savjeta (TS) raspravljalo se o stanju u pravosuđu i informaciji o postupanju tužilaca u istragama koje su vođene povodom ubistva glavnog i odgovornog urednika "Dana" Duška Jovanovića.

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Tatjana Begović navela je da su članovi TS dobili analizu i predlog zaključaka u vezi sa istragom o ubistvu Jovanovića.

"Vjerujem da ste to pregledali, ja sam primijetila da oni zaključci koji se odnose na američkog FBI, bar po aktu koji smo uputili Višem državnom tužilaštvu (VDT), ne sadrže te podatke i dobro bi bilo da dopunimo informaciju sa tim činjenicama pa da onda donosimo krajnje zaključke", kazala je Begović.

Član TS Stevo Muk kaže da je u pitanju informacija iz maja.

"Prošlo je neko vrijeme od tada pa sam tada predložio zaključke. U javnosti se stekao utisak da državno tužilaštvo ima malo ili nimalo veze o komunikaciji između Vlade Crne Gore i FBI. Ideja je da kažemo nešto na ovu temu, ovo je bitan slučaj i treba mu posvetiti pažnju koju zaslužuje i pobudimo javnosti informacije da znaju šta je rađeno. Trebamo da damo i svoje mišljenje u kom pravcu sve treba da ide ne da ukazujemo nekome nešto nego da damo mišljenje o tom pitanju", kazao je Muk.

Begović navodi da je planirala sjednicu 24. novembra.

"Pa smatram da nam trebaju kompletne informacije da bismo dobijeli zaključak i to bi bilo brzo sve završeno. To mi je bio motiv da imamo sve informacije", navela je Begović.

Član TS Miloš Vuksanović kaže da ne treba žuriti kad će već tako brzo biti nova sjednica.

"Bolje da imamo informacije potpuno", kazala je Vuksanović.

Begović predlaže da se upute pitanja pa "da vidimo šta ćemo da dobijemo od informacija".

"Saglasni smo da do sledeće sedmice, ili možda one tamo, pribavimo informacije i onda damo zaključke", istakla je Begović.  

Tužilačkom savjetu Više državno tužilaštvo u Podgorici dostavilo je podatke o svim istragama koje su vođene o ovom zločinu, od kojih su sve, osim jedne, okončane zaključkom da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kojeg lica za djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Sve završene istrage su arhivirane, osim u slučaju postupka protiv Damira Mandića, koji je zasad jedini osuđeni za pomenuti zločin, a koji je oglašen krivim za saučesništvo.

U informaciji VDT-a navedeno je koji su sve tužioci vodili istrage i koje su radnje preduzeli. Tokom četiri godine istrage koju je vodio tužilac Zoran Vučinić, kako se zaključuje iz spisa, nijesu sprovođene nikakve radnje u istrazi o ubistvu Jovanovića.

Povećaće broj tužilaca u Specijalnom tužilaštvu

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Tatjana Begović na današnjoj sjednici rekla je da broj tužilaca u specijalnom tužilaštvu treba da se poveća za četiri i smatra da je inciijativa glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića opravdana. Taj broj sada će umjesto dasadašnjih 12, iznositi 16. 

"Postupak je u toku i prikupljaju se podaci oko potrebnog broja tužilaca, državnih službenika i namještenika i insformisana sam da broj specijalnih tužilaca treba povećati i za više od četiri. Ali smatramo da treba da usvojimo ovu inicijativu a o većem broju ćemo dalje da razmatramo u zavisnosti od Komisije za normativnu djelatnost", kazala je Begović.

Predlog da se broj tužilaca u SDT poveća za četiri jednoglasno je usvojen. 

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava Valentina Pavličić rekla je da je iz Strazbura poslata poruka da nam istraga nije bila ni djelotvorna, ni adekvatna, ni nezavsna u nekoliko slučajeva pred tim sudom. Govorila je o slučajevima Siništaj, Martinović i Bajčetić i drugi, u kojima je konstatovano narušavanje ljudskih prava zbog policijske torture.

Pavličić: Rizikujemo da nam EK proglasi istrage kao nedjelotvorne

Rekla je da imamo četiri neizvršena predmeta na najvišem nivou, te da je poslala dopis Tužilačkom savjetu oko grupe predmeta, jer je ocijenila da moraju da budu upoznati sa tim do detalja. 

"Kad dobijemo presudu upoznati su svi organi koji učestvuju. Ono što nam je važno je da je poslata poruka od strane Evropskog suda da istraga nije bila djelotvorna, adekvatna, ni nezavisna", rekla je ona.

Kazala je da joj je stalo da se predmeti završe, jer će Evropska komisija "da vidi ovo kao generalni problem u sistemu djelotvornosti" te da na ovaj način puno rizikujemo.

Kao primjer je navela predmet Siništaj iz "Orlovog leta".

"Kad je u pitanju taj predmet, mi još ne znamo ko je nanio povrede licu u marici dok je sprovođen od CB do zgrade Višeg suda. To su sve predmeti u fazi izviđaja od 2006. godine do 2023. godine", rekla je Pavličić.

Navela je da se šest godina traži samo adresa policajca u slučaju Siništaj. 

"Kod (Nikole) Bajčetića je nastupila zastara. Tu ne možemo ništa pa će on ići sigurno u neku vrstu naknade štete prema državi" kazala je Pavličić.

Navodeći iskustva drugih država rekla je da bi bilo dobro da se opredijele određena tužilaštva ili tužioci koji će pratiti i raditi izviđaj u ovakvim predmetima.

Rekla je da je tu za saradnju i pomoć u stručnom smislu i da je to zajednička misija.

"Ako Uprava policije ne postupa po aktima tužilaštva, tu se mora razriješiti nešto na većem nivou" istakla je Pavličić.

Ona je kazala da Tužilačkom savjetu želi da da pravilane smjernice u kom pravcu da ide. 

"U svim državama koje imaju neizvršene predmete, pred Komitetom ministara Savjeta Evrope oni imaju posebnu rubriku za te predmete. Morate da napravite analizu tih predmeta da li se posupalo u ovim predmetima kako je trebalo. Vi birate tužioce i vi ste tu važni. Ako se tužilac bira za napredovanje a ima nezavršene ovakve predmete, to se mora znati. Kako tužilac napreduje a nije završio predmet? Ne smije to da se dešava. Nekad se nešto ne može odmah završiti ali se oni moraju pred vama izjasniti kad hoće da napreduju i da idu iz jedne instance u drugu. Tu će biti problem da nećemo moći deset godina iz njega da izađemo. Tri godine ne možemo bez prvostepene presude da provedemo. To ne smije da se dešava. Ima neko ko nas provjerava", kazala je Pavličić.

Resulbegović na čelu ODT Ulcinj

Faruk Resulbegović izabran je ranije danas na sjednici Tužilačkog savjeta za rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Ulcinju.

Resulbegović je imao 98,8 poena.

On se jedini javio na konkurs koji je 19. juna raspisao Tužilački savjet.

Osim te funkcije je i kandidat za sedmog sudiju Ustavnog suda. Njegov izbor očekuje se iduće srijede, kada je zakazana sjednica Skupštine.

U prvom krugu glasanja za sudiju Ustavnog suda u februaru ove godine, Resulbegović nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu.

Ostalo je da u drugom krugu glasanja dobije tropetinsku podršku (49) glasova poslanika da bi bio izabran za sedmog sudiju US, čime bi se ta sudska instanca kompletirala.

 

 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније