Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

М.М.

11. 12. 2023. 17:53 >> 17:58
1

ROMSKI SAVJET I NVO "SISTEM"

"Sramna presuda za ubistvo Zumrite Nerde"

Romski savjet i NVO "SISTEM" oštro su osudili sramnu presudu koja je izrečena odlukom Višeg suda, kazna zatvora od 12 godina, za ubistvo Zumrite Nerde, u januaru prošle godine.

Nikolić je proglašen krivim za krivično djelo nasilje u porodici, za koje je Zakonom predviđena kazna u trajanju od tri do maksimalno 12 godina zatvora.

Predsjednik Romskog savjeta Mensur Šaljaj i izvršna direktorica NVO "SISTEM" Neda Radović ističu da je u nedjelji 16 dana aktivizma borbe protiv nasilja, zaista ovo sramna presuda za slučaj femicida i da ovakve presude zapravo su obeshrabrujuće kazne za žene žrtve porodičnog nasilja i drugih oblika nasilja.

Iz Romskog savjeta i NVO "Sistem" su istakli da se ovakvom presudom postavlja se pitanje koliko su i da li su životi žena za institucionalni sistem zapravo bez vrijednosti.

"Dugogodišnje nasilje i zlostavljanje majke troje djece od strane nevjenčanog supruga koji je na kraju pretukao do smrti pred djecom, kvalifikovano je kao porodično nasilje sa presudom 12 godina zatvora. Podrška nasilju je na visokom nivou!", navode u saopštenju. 

Istakli su da zahtijevaju hitnu reakciju države, izmjene zakonske regulative i adekvatne kazne.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније