Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

12. 01. 2024. 17:17 >> 17:32

ALBANSKO TUŽILAŠTVO

Afera Tači: Italijani pred sudom zbog pranja novca, ne zna se ima li istrage u Crnoj Gori

Specijalno tužilaštvo za korupciju i organizovani kriminal (SPAK) Albanije zatvorilo je preliminarnu istragu i poslalo je trojicu Italijana, saradnika albanskog naftnog tajkuna Rezarta Tačija, na suđenje povodom optužbi za pranje 18,4 miliona eura.

                                                                                                           Prilog TVCG iz 2021. godine 

U zvaničnom saopštenju albanskog tužilaštva ističe se da je na kraju predistražnih radnji vezanih za ovaj krivični postupak konstatovano da su okrivljeni Frančesko Zumo, Fabio Petrucela i Daniele Kestagali u saradnji sa albanskim državljanima Rezartom Tačijem, Arturom Balom i Bledarom Lilom (već im se sudi u kontekstu ovog postupka), kao strukturisana kriminalna grupa, organizovali složenu nezakonitu finansijsku šemu, rasprostranjenu na više različitih zemalja, koja je imala za cilj pranje značajnog iznosa novca koji predstavlja profit od kriminalne aktivnosti.

Na jesen 2021. godine, objavljeno je da je Rezart Tači sarađivao sa osobama koje su pod istragom policije u Italiji, a radi šeme pranja novca koji je transferisan u Albaniju i preko Crne Gore.

Oni se sumnjiče da su sarađivali za potrebe mafijaške organizacije Koza nostra u pranju novca 22.340.285 eura, preko Alfa banke u Tirani. 

Tači je godinama bio poznat po poslovanju u naftnoj industriji i svojevremeno se smatralo da je najbogatiji čovjek u Albaniji. Jedno vrijeme bio je i vlasnik italijanskog Fudbalskog kluba Parma. Međutim, sada je u bjekstvu. 

Mada se dio ove afere odnosio na Crnu Goru, u saopštenju SPAK-a se ne pominju ni crnogorske banke ni braća Milo i Aco Đukanović. 

Izvještaj o istražnim radnjama suda u Palermu sadrži transkript razgovora Rezarta Tačija i italijanskih državljana u kome Tači pominje bivšeg crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića u kontekstu intervencije da bi se preko “predsjedničke banke” iz Crne Gore obavila međunarodna isplata.

U izvještaju se navodi da su istražitelji utvrdili, koristeći otvorene izvore, da su crnogorski predsjednik i njegov brat 2006. godine i kasnije učestvovali u privatizaciji nekadašnje Nikšićke banke, koja je postala Prva banka Crne Gore.

Đukanović je negirao optužbe, to je uradila i Prva banka. 

Sudija Alfredo Montalto potpisao je izvještaj o preliminarnim istražnim radnjama 4. novembra 2021. godine. 

Crnogorsko Specijalno tužilaštvo (SDT) pokrenulo je izviđaj povom ove afere, ali šta se do danas desilo i kakva je konačna odluka, još nije poznato. 

Prema današnjem saopštenju SPAK-a, istragom su prikupljeni dokazi da je pomoć u ovom slučaju za prenos i prikrivanje novčanog iznosa pružena uz obećanje o dobijanju novčane koristi u iznosu od 16% u odnosu na novčani iznos koji je prebačen u Albaniju. 

"Novac koji predstavlja proizvod krivičnog djela iznosi 18.399.941,50 eura. Ovaj iznos je oduzet i već je oduzet pravosnažnom sudskom odlukom u procesu protiv drugih optuženih u predmetnom postupku", navodi se u saopštenju SPAK-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније