Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Aleksandra Bošković [ Portal RTCG ]

19. 01. 2024. 06:30 >> 20:19
4

UČESTALE NEZGODE

Crna Gora odavno bez saobraćajne kulture, kamere ničemu ne služe

Crnogorska javnost posljednjih dana svjedoči učestalim saobraćajnim nezgodama, a eksperti za Portal RTCG ocjenjuju da su potrebne radikalne promjene u sistemu poboljšanja bezbjednosti saobraćaja.

Snimak brze vožnje ulicama Podgorice sa više od 140 kilometara na sat uzburkao je društvene mreže, a tu je i snimak iz podgoričkog naselja Stari aerodrom. Dvojica mladih, nesavjesnih vozača identifikovani su i privedeni.
Prvom je sudija za prekršaje izrekao kaznu zatvora u trajanju od 60 dana. Od njega je oduzeta vozačka dozvola na tri mjeseci i izrečeni su mu kazneni bodovi.

Uprava policije identifikovala je potom vozača koji je prekjuče na Starom Aerodromu automobilom udario žensku osobu. Kako navode u policiji, on je pronađen i priveden u službene prostorije Odjeljenja bezbjednosti Podgorica gdje su od njega prikupljena obavještenja u svojstvu građanina.

Milanko Damjanović, profesor na Mašinskom fakultetu kaže za Portal RTCG da su prijeko potrebne radikalne promjene u sistemu poboljšanja bezbjednosti saobraćaja.

U ovim promjenama, moraju sve institucije dati doprinos, rekao je on.  

Posebno ističe da je važna kontrolna funcija učesnika saobraćaja, uz video nadzor i sankcionisanje svih učesnika koji prave saobraćajni prekršaj.

"Ili da se napravi sistem koji će stvoriti utisak kod svakog učesnika koji napravi saobraćajni prekršaj da će biti kažnjen", smatra Damjanović. 

Predsjednik Internacionalne policijske organizacije Crne Gore Ivan Pekić problem vidi u izostanku prisustva pripadnika saobraćajne policije. 

"To je evidentno i vidljivo zbog vjerovatnog manjka službenika. Saobraćajni policajci bi morali da češće upozoravaju, ali i kažnjavaju i same pješake zbog nepropisnog prelaženja ulice i bulevara", smatra Pekić. 

Pekić navodi da u pomenuta dva slučaja nije bilo poginulih, na svu sreću, ali se zato može zaključiti da je kultura na najmanjem mogućem nivou u Crnoj Gori.

"Da bi se preduprijedile ove i slične nezgode, potrebno je što hitnije označiti sve pješačke prelaze u prigradskim i gradskim naseljima svjetlećom signalizacijom. Veoma je važno zbog prevencije pooštriti kaznene mjere", naveo je Pekić. 

Po njegovom mišljenju, video nadzor koji je instaliran u većini gradova širom Crne Gore treba konačno privesti namjeni.

"S obzirom da većina saobraćajnih nezgoda potiče od samog vozača, mora mu se posvetiti adekvatna pažnja i edukacija", ocjenjuje Pekić. 

Uprkos apelima da se brzina vozila prilagodi konkretnim saobraćajnim uslovima, veliki broj vozača to ne poštuje.

Vještak saobraćajne i mašinske struke Goran Čarapić kaže za naš portal da sankcije nijesu adekvatne u dijelu odmjeravanja kazne. 

"Za ovakve prekršaje, koji mogu izazvati saobraćajne nezgode sa teškim posljedicama, treba sankcionisati zanatno većim kaznenim odredbama, što bi trebalo definisati Zakonom o bezbjednosti saobraćaja. Po mom mišljenju, važeće kazne za ovakve i slične prekršaje su male i ne daju određene rezultate. Povećanjem kaznenih odredbi i učestalijom kontrolom saobraćaja, došlo bi se do značajnijih pomaka u dijelu smanjenja broja saobraćajnih nezgoda na našim putevima, jer jedino taj metod bi mogao dati neke rezultate", smatra Čarapić. 

I Čarapić navodi da su kamere na većini raskrsnica u Podgorici postavljene, ali ne zna čemu služe.

"One bi, ukoliko se koriste, dale veoma dobar efekat u dijelu poštovanja pravila saobraćaja u raskrsnicama ili određenim putevima, pa bi i vozači bili svjesni da mogu biti sankcionisani ako naprave neki propust. Ovako u većini slučajeva nema dokaza da li je neko prošao kroz crveno ili zeleno svijetlo a nezgoda se dogodila sa težim posljedicama. Ja bih apelovao na nadležne da se dopuni i izmijeni Zakon o bezbjednosti saobraćaja u dijelu Kaznenih odredbi i da se većim kaznama sankcionišu vozači koji ne poštuju saobraćajne propise. To se odnosi na prekršaje koji za posljedicu imaju nastanak saobraćajnih nezgoda sa težim posljedicama", zaključio je Čarapić. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније