Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. / D.L. / R.B. ]

19. 01. 2024. 21:39 >> 22:31
1

VIŠI SUD

Knežević: Nijesam pomagao Zviceru; Božović: Optužnica besmislena

Suspendovani pomoćnik direktora Uprave policije Dejan Knežević rekao je danas da se optužnicom SDT-a protiv njega i medijskim povezivanjem sa vođom "kavačkog klana" Radojem Zvicerom crta meta njemu i njegovim bližnjima. Kako javlja reporterka RTCG iz Višeg suda, neki optuženi iznijeli su odbranu. Optuženi Milo Božović je kazao da je ova optužnica besmislena i da je napravljena i iz političkog motiva.

Božović je ukazao na to da ga SDT, tužilac Jovan Vukotić, povezuje neosnovano sa kavačkim klanom koji mu je, kako je naveo, ubio tri bliska prijatelja, prenosi Portal Dan.

Kada je bio u skupštinskom Odboru za bezbjednost njegov saradnik, konsultant je tada bio šef SPO Predrag Šuković, ukazuje on.

"On je moj prijatelj. Bio mi je konsultant, ja se prije toga nikad nisam bavio bezbjednošću. Imam plavu svesku, koju vam je dao moja dvokat, u njoj je moj i rukopis Šukovića. On me je uputio ko je ko u policiju i ko kome pripada. Ovdje su mediji i zbog javnosti ne želim da se izvuče iz konteksta da loše govorim za njega", kazao je Božović, između ostalog.

Knežević je danas u Višem sudu negirao da je pomagao Zviceru, kako je optužnicom predstavljeno. On je pred sudom kazao da je SDT, GST, nacrtao metu i da ukoliko se njemu, njegovoj poridici nešto dogodi, njih će smatradi odgovornima.

"Nedugo nakon što sam, u martu 2021. godine, stupio na dužnost vršioca dužnosti pomoćnika direktora Uprave policije, jedini sam bio policajac u Crnoj Gori i regionu, koji je od istražnog tima Europola dobijao uživo podatke sa Skaj aplikacije. Znači, uživo sam pratio komunikaciju na toj, tada zaštićenoj komunikaciji. Zahvaljujući saradnji sa Europolom, znao sam ko koristi Skaj.Ako sam radio za kriminalnu organizaciju, za što me SDT optužuje, je li logično da sam kriminalcima prećutao tako važne podatke.Zašto im nijesam otkrio da znam za Skaj, da znam šta planiraju i da ih upozorim da to zna i Europol. Ako sam radio za kriminalce, zašto ih nijesam upozorio da ugase Skaj", kazao je, između ostalog, Knežević.

On je dodao da je umjesto toga, informacije sa Skaja sam iskoristio i spriječio, između ostalih, pripadnike OkG-a da tada izvrše više teških krivičnih djela, pored ostalog, ubistva Milića Šakovića i Marka Martinovića, kao i napad na sutkinju Biljanu Uskoković.

"Ako sam radio, kako me optužuju, za kriminalni klan, zašto sam im osujetio ove planove i takoreći radio protiv njih. To je samo dio akcija usmjerenih protiv kriminalne organizacije za čije pripadništvo sam optužen", naglasio je Knežević.

Drugi optuženi, nekadašnji policijski oficir Petar Lazović rekao je da je "taoc zavjere protiv njega i njegove porodice". 

"Presuda protiv mene donijeta je u maju 2022. godine. Sve je politički motivisano. Ukazujem vijeću i donosiocima odluka na zavjeru zbog mog imena i prezimena", rekao je Lazović 

Specijalno tužilaštvo predložilo je danas na ročištu vanraspravnom vijeću Višeg suda u Podgorici da potvrdi optužnicu protiv Mila Božovića i ostalih okrivljenih.

Jovanović: Tužilaštvo nije provjeravalo navode odbrane

Ranije danas, branilac uhapšenog predsjednika Opštine Budva Mila Božovića, advokat Miroje Jovanović, saopštio je da je sudskom vijeću predao obimnu dokumentaciju, koja se odnosi na propuste u istrazi koje je počinio specijalni državni tužilac. Jovanović tvrdi da tužilaštvo uopšte nije provjeravalo navode odbrane u ovom slučaju, a da su takođe odbili da pribave transkripte sa nejavne sjednice Odbora za odbranu i bezbjednost Crne Gore, iako je odbrana to tražila još u aprilu prošle godine.

"Ne smijemo zaboraviti da je specijalno državno tužilaštvo imalo određene razloge za takvo ponašanje. Danas su, između ostale dokumentacije, sudu predočena vještačenja i dokumenta koja se tiče činjenice da je Predrag Šuković tada, 2021. godine, u periodu koji je obuhvaćen optužnicom, bio neformalni savjetnik odnosno pripremao u stručnom smislu gospodina Božovića za sjednice odbora. Tužilaštvo tvrdi da je gospodin Božović u tom odboru, i iz tog odbora, na određeni način pomagao grupi lica sa kojima je optužen", rekao je advokat.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je u septembru prošle godine optužnicu protiv 21 okrivljenog. Optuženi su  Radoje Zvicer, Ljubo Milović,  Knežević, Mileta Ojadnić, Ivan Stamatović, Nebojša Bugarin, Petar Lazović, Milan Popović, Milo Božović, Miloš Mišurović, Marko Novaković, Ivan Nikolić, Goran Stojanović, Božidar Jabučanin, Aleksandar Keković, Vladimir Bajčeta, Tihomir Adžić, Filip Zindović (Kljajević), Darko Knežević, Dražen Milović i Ivan Mijatović.

Tužilaštvo pojedince u toj grupi, između ostalog, tereti za šverc 4,3 tone kokaina, za pranje oko 7.000.000 eura, ali i za izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja…

Posljedice propusta u istrazi su, ocjenjuje advokat Miroje Jovanović, teške za Božovića, prije svega zbog pritvora u kojem se nalazi.

"Pored svega toga, ukazali smo sudu da takozvani sky materijali, na koje se tužilac pozvao i koje je pokušao da predoči kao dokaze, su kontradiktorni. Pa se tako iz tih materijala čita ono što tvrdimo od samog početka, a to je da su odnosi gospodina Božovića i gotovo svih lica, sa kojima je suoptužen, zaista neprijateljski. Pa se postavlja pitanje zašto te stvari nije tužilaštvo apostrofiralo pitanjem optuženja pa ostavilo sudu na ocjenu šta i kako da odluči", ističe Jovanović.

Dodao je da materijale dobijene iz tzv. Sky aplikacije ne smatraju dokazima nego materijalima.

"Takođe, da stvar bude absurdnija, u optužnici se spominju neke nedozvoljene aktivnosti u Lisabonu, međutim i ta komunikacija, navodna komunikacija iz Sky materijala, predstavlja komunikaciju jedne osobe sa samom sobom. Pritom se uopšte iz materijala ne može na bilo koji način zaključiti da se radi uopšte o gospodinu Božoviću, već o nekoj osobi koja se tada nalazi negdje, navodno negdje u inostranstvu itd. To su sve stvari, materijali koji se odnose na gospodina Božovića na koje se pozivaju u životu su kontradiktorni i idu u većem dijelu u prilog tvrdnjama koje smo mi da i bez tih materijala imali i znali, a to je da gospodin Božović sa tim licima nije u nikakvoj grupi i nije činio bilo kakve aktivnosti", rekao je advokat.

Očekuje i to je, kako je rekao, traženo je od suda, da se ova optužnica ne može potvrditi, te da sud donese odluku kojom će zapravo odlučiti da nema mjesta optužbi, i da se krivični postupak protiv Božovića obustavlja.

"Sada sve izlazi na vidjelo, i potpuno je jasno da je gospodin Božović iz čistog političkog razloga, na osnovu materijala koji su konfuzni i kontradiktorni i ne predstavljaju dokaze, stavljen u zatvor, umjesto da je ova farsa završena. Ali, tužilaštvo odlučilo da materijale sakrije od odbrane, i kad smo ih dobili od suda, prije nekih deset dana analizirali smo ih, i svoje zaključke pretočili u jedan detaljan podnesak sa više od 20 priloženih dokumenata", zaključuje Jovanović.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније