Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ Portal RTCG ]

28. 02. 2024. 11:53 >> 21:59
Čitaj mi:

uip

O eventualnoj odgovornosti za smrt radnika nakon pregleda dokumentacije

Prvi podaci sa mjesta nesreće u Rudniku uglja gdje je u ponedjeljak stradao radnik govore da je riječ o nesrećnom slučaju, a Uprava za inspekcijske poslove (UIP) izdaće nalog koncesionaru u vezi sa dostavljanjem određene dokumentacije sa aspekta Zakona o rudarstvu i Zakona o zaštiti i zdravlju na radu, nakon čega će se eventualno utvrditi potencijalna odgovornost koncesionara u konkretnom slučaju. To je iz UIP-a saopšteno Portalu RTCG.

Istog dana došlo je i do nesreće u Beranama, na gradilištu-rekonstrukciji zapadne tribine fudbalskog stadiona Berane kada je radnik pao sa dizalice i u komi prevezen u KCCG. Iz UIP-a kažu da je po dobijanju prijave da se desila povreda na radu, inspektorka zaštite i zdravlja na radu  izašla na lice mjesta i izvršila uviđaj.

"U toku je utvrđivanje činjenica koje su dovele do povređivanja rukovaoca teleskopskim manipulatorom/autodizacom, koji je zaposlen kod izvođača radova koji vodi računa o primjeni mjera zaštite i zdravlja na radu", kazali su nam iz UIP-a.

Pojašnjavaju da rudarska inspekcija shodno Zakonu o rudarstvu ima ingerencije i ovlašćenja Inspekcije zaštite i zdravlja na radu i ista učestvuje, izmedju ostalog, u vršenju uviđaja nad povredama na radu sa smrtnim ishodima u rudnicima, tunelima itd, dok u svim ostalim situacijama inspekcijske nadzore vrši Inspekcija zaštite i zdravlja na radu.

Pojašnjavajući mjere predviđene Zakonom o zaštiti i zdravlju na radu, a posebno u kompanijama koje imaju radna mjesta sa visokim rizikom,  iz UIP-a kažu da imamo jedan veći broj rudnika gdje se poštuju propisi iz oblasti zaštite i zdravlja na radu.

"A za drugi manji broj privrednih društava koje se bave eksploatacijom mineralnih sirovina, a ne poštuju propisane mjere zaštite i zdravlja na radu, ugrožavajući bezbjednost zaposlenih preduzimaju se mjere kao što su: donošenje rješenja o zabrani izvođenja radova na ime pravnih lica i odgovornih lica u istim, podnošenje krivičnih prijava i zahtjeva za pokretanje prekršajnih postupaka, izdavanje prekršajnih naloga", pojašnjavaju u UIP-u.

Dodaju da se za one koncesionare koji ugrožavaju nelegalnim izvođenjem bušačko - minerskih radova, upotrebom eksploziva, svoje zaposlene i druga lica, podnose  zahtjevi Ministarstvu energetike i rudarstva i JU Zavod za geološka istraživanja iz Podgorice za oduzimanje koncesija tim privrednim društvima, uz prethodno oduzimanje licenci za izvođenje rudarskih radova i odobrenja za eksploataciju, što je tokom januara mjeseca tekuće godine urađeno za tri koncesionara sa crnogorskog primorja.

Ekspertkinja za oblast zaštite i zdravlja na radu Đina Janković kazala je u emisiji "Link" na TVCG da je implementacija Zakona o zaštiti i zdravlju na radu problematična.

"Dešava se veliki broj povreda u Crnoj Gori koje se ne prijavljuju. Oni koji rade u sivoj zoni, najčešće se ne evidentitaju, ali ni manje povrede koje su zadobijene na radnom mjestu", kazala je Jankovićeva.

Zvanični podaci iz Inspekcije rada koja djeluje u okviru Uprave za inspekcijske poslove govore o svega tri prijavljene pobvrede na radu od početka godine, dok je prošle godine registrovano svega 18 povreda na radu, od čega jedna sa smrtnim ishodom.

Jankovićeva naglašava da su ovo podaci sa kojima raspolaže Inspekcija rada, čija je nadležnost da na teren izađe kada dođe do smrtne i teške povrede.

"Ukoliko se povreda desi kod radnika koji radi na crno, onda inspekcija ne izlazi na lice mjesta. Drugi problem je sukob nadležnosti. Ukoliko se povreda ili smrtni slučaj dese des u tunelu, rudniku, iskopini - nadležna je Rudarska inspekcija. Tako da oni slučajevi koji su se desili na ovim poslovima niejsu evidentirani", pojašnjava Jankovićeva.

Dodaje da one povrede koje ne spadaju u teške povrede ili kolektivne, te smrtne slučajeve se evidentiraju u Fondu za zdravstveno osiguranje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније