Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

KRIK [ M.V. ]

29. 02. 2024. 13:24 >> 13:28

ISTRAGA

Izvještaj Europola: Za ubistva na Krfu pola platio Šarić, pola "kavački klan"

Pljevaljski narko-bos Darko Šarić i šef "kavačkog klana" Radoje Zvicer označeni su kao organizatori četiri ubistva u Atini i na Krfu u Grčkoj kada su 2020. godine ubijene vođe i pripadnici suparničkog "škaljarskog klana", saopštio je MUP Srbije.

Istraga protiv Šarića za ova ubistva pokrenuta je čak godinu dana nakon što je beogradski KRIK otkrio da iza ubistva Alana Kožara i njegovog saradnika na Krfu stoje Šarić i "kavački klan" te da ova likvidacija važi za jednu od najambicioznijih u kojoj su učestvovala čak 22 kriminalca i u koju je uloženo 1,4 miliona eura.

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su na konferenciji za novinare saopštili da je zbog ubistava vođa "škaljarskog klana" Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u januaru 2020. u Atini, kao i Alana Kožara i Damira Hadžića u julu iste godine na Krfu uhapšeno devet osoba.

Šest osoba je uhapšeno u Srbiji i po jedna u Republici Srpskoj, Grčkoj i Španiji.

U Španiji su uhapšeni Milinko Brašnjević, Dušan Jovanović zvani Giba uhapšen je u Republici Srpskoj, a Abaz Rabin u Grčkoj. Preostalih šestoro uhapšeno je u Srbiji: Dragan Tomić zvani Vojnik, Slobodan Vujačić, Vladimir Vojnović, Vladimir Mandić, Nataša Dedić i Rade Stojićević.

Ovo hapšenje policija je ocijenila kao ozbiljan udarac organizovanom kriminalu. Navedeno je i da je akcija rezultat zajedničkog rada tužilaštva Srbije, BIA, MUP-a, policije Republike Srpske, Španije, Grčke i Europola.

Ni srpska policija ni tužilaštvo, međutim, nisu objasnili zašto je tek sada Darko Šarić označen kao organizator ovih ubistava imajući u vidu da su „skaj” poruke koje su dokaz njegove uloge stigle od Europola prije više od godinu dana.

Tužilaštvo u Crnoj Gori, koje je takođe dobilo ove poruke u vezi ubistva na Krfu, još decembra 2022. godine je pokrenulo istragu protiv deset svojih državljana koji su učestvovali u ovoj kriminalnoj operaciji. Zajedno sa njima crnogorsko tužilaštvo je označilo i Šarića kao naručioca ubistva Kožara i Hadžića na Krfu, ali protiv njega nije pokrenulo postupak budući da je srpski državljanin.

Do "skaj” poruka došao je i KRIK koji je u februaru 2023. godine objavio priču u kojoj je otkrio da su se Šarićeva grupa i "kavački klan" udružili da bi ubili Kožara.

Šarićev advokat Dalibor Katančević tada je rekao da se, koliko je njemu poznato, protiv njegovog klijenta ne vodi istraga o ubistvu na Krfu. Hapšenje osumnjičenih, koje se desilo juče, usledilo je nakon više od tri godine od likvidacija na Krfu i u Atini.

Igor Dedović, jedan od šefova "škaljarskog klana", bio je u društvu svog saradnika Stevana Stamatovića u restoranu u Atini 19. januara 2020. godine. Večerali su zajedno sa svojim suprugama i djecom, kada su maskirani napadači uletjeli u lokal i krenuli da pucaju. Stamatović i Dedović su ubijeni.

Rat klanova tada je uveliko bio u jeku, a likvidacija Dedovića predstavljala je tada najjači udarac za "škaljarski klan".

Dedović je u tom trenutku, uz Jovana Vukotića koji je kasnije ubijen, bio jedan od vođa ove kriminalne grupe koja je uključena u međunarodni šverc kokaina i brojna ubistva, piše u izvještaju Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) Srbije, čiju kopiju posjeduje KRIK.

Nakon šest mjeseci od ubistva u Atini, 27. jula 2020. godine "škaljarci" su pretrpjeli još jedan veliki udarac – na Krfu su izrešetani Alan Kožar i Damir Hadžić. Likvidacija Kožara je posebno bilo od značaja jer je on predvodio tim ubica "škaljarskog klana".

U tekstu "Skaj’ poruke: ubistvo na Krfu” KRIK je otkrio da su se za ubistvo na Krfu dvije moćne kriminalne grupe – Šarićeva i kavački klan uložile više od 1,4 milion eura, kao i da su u likvidacijama učestvovala 22 kriminalca iz Srbije, Crne Gore i sa Kosova. Takođe, priča otkriva i da je Veljko Belivuk, predvodnik kriminalno-huliganske grupe "Principi" iz Beograda, imao ulogu u likvidaciji – učestvovao je u lociranju Kožara.

U trenutku likvidacije Kožara, Šarić se nalazio u pritvoru u Beogradu gdje mu se sudilo zbog šverca droge i pranja novca. Istražitelji Europola u izvještaju, koji je KRIK objavio, tvrde da je tada koristio tajni telefon na kojem je imao instaliranu "skaj” aplikaciju i preko nje se, krijući se iza nadimka Jenny, dogovarao oko ubistva sa drugim članovima zavjereničke grupe.

"Iako je Darko Šarić bio u zatvoru u Srbiji, gdje je služio zatvorsku kaznu, bio je u dnevnoj komunikaciji sa saradnikom Nikolom Spasojevićem koji je bio glavni organizator ubistva sa njegove strane“, navodi se u izvještaju analize "skaj” poruka.

U samim porukama se ne spominje Šarićevo ime niti je pronađen telefon prilikom pretresa njegove ćelije, ali se u izvještaju tvrdi da se na osnovu sadržaja poruka može zaključiti da se upravo on dopisivao.

Kako piše u izvještaju, Šarić i Zvicer su navodno dogovorili da daju dio svojih ljudi za operaciju ubistva Kožara i da ovaj projekat finansiraju sa 1,4 miliona evra.

Uspjeh akcije je, ipak, zavisio od toga koliko će dobro Ratko Živković Zemo, krtica u "škaljarskom klanu", uraditi svoj dio posla. Živković je bio na vezi sa Kožarom, a preko fotografije koja je od njega izvukao, grupa je uspjela da locira "škaljarce". Pisanje KRIK-a sada je potvrdila i srpska policija, koja je na konferenciji za medije saopštila da je krivičnom prijavom obuhvaćen upravo i Živković.

Zahvaljujući Zemu, pronašli su vilu na Krfu u kojoj su se Kožar i Hadžić krili, kada je Belivuk iznenada 18. jula 2020. godine odustao od učešća, vidi se u u "Skaj” porukama. Ovaj potez je usleijdio jer je Belivuk bio zabrinut da postoji više dokaza o njegovoj umiješanosti. To nije značajno uticalo na operaciju jer je brzo pronađena zamjena.

Dan nakon što je Kožar ubijen, navodno je Šarić započeo dopisivanje sa svojim saradnikom Spasojevićem oko toga koliko treba platiti trojicu ubica.

"Dogovorili su se da, iako su obećali po 250 hiljada eura, da će biti dovoljno da isplate 200 hiljada svakom ubici“, piše u izveštaju do kojeg je došao KRIK.

Šarić je Živkoviću isplatio 100 hiljada eura, navodi se u izvještaju.

"Darko Šarić je platio ukupno 700 hiljada eura. Drugu polovinu je platio kavački klan", navodi se. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније