Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V.

04. 03. 2024. 06:37 >> 15:15
1
Čitaj mi:

MOGUĆE ZLOUPOTREBE

Državni kredit Medenici u rukama tužilaštva

Vrhovnom državnom tužilaštvu danas će Akcija za socijalnu pravdu (ASP) podnijeti, elektronskim putem, informaciju sa svom pratećom dokumentacijom o dodjeli kredita Investiciono razvojnog fonda (IRF) firmi “Timi”, u vlasništvu uhapšenog Miloša Medenice, zbog indicija da su zloupotrijebljena ovlašćenja prilikom dodjele. U pitanju je kredit odobren tokom 2018. godine. 

"Firma “Timi” registrovana je 2013. godine za trgovinu na veliko čvrstim, tečnim i gasovitim gorivima i sličnim proizvodima. IRF je 2017. i 2018. godine imao programsku liniju za refinansiranje kredita, koje je odobravao firmama koje su se bavile proizvodnjom, turizmom, ugostiteljstvom, uslugama, trgovinom i poljoprivredom. Firma Miloša Medenice je 13. novembra 2017. godine podnijela zahtjev IRF za dobijanje kredita, kojim bi zatvorila svoj kredit kod Prve banke, uzet oktobra 2016. u iznosu od 200 hiljada eura. Namjena tog kredita kod Prve banke iz oktobra 2016. bila je “refinansiranje iz linije IRF-a”, a odobren je uz efektivnu kamatu od 5,05 odsto godišnje i na rok od 10 godina", saopštili su iz ASP-a. 

Međutim, kako ističu, 22. januara naredne 2018. godine firma „Timi“ šalje dopis IRF u kojem navodi da su kreditne linije IRF-a u 2018. inovinare, te da uzmu u razmatranje njihov zahtjev iz prethodne godine, iako se aplikacije za dobijanje kredita odobravaju u godinama u kojima su podnijete.

"U 2017. godini kamata je iznosila 4,5 odsto za ovu vrstu kredita, uz mogućnost stimulacije od 0,5 odsto. U 2018. godini kamata je bila 4,0 odsto uz mogućnost stimulacije od 0,5 odsto. Podaci ASP-a pokazuju da već sredinom februara 2018. godine Odbor direktora IRF-a odobrava firmi „Timi“ kredit od 195.761 eura za refinansiranje kredita kod Prve banke, na rok otplate od deset godina i uz kamatu od 3,5 odsto, dakle po nižoj kamati nego po onoj koja se primenjivala u godini u kojoj je aplikacija podnijeta. Nadalje, jedan od uslova za zaključenje kredita bio je da Republički zavod za urbanizam i projektovanje dostavi procjenu nepokretnosti kao kolateral za kredit, a radilo se o duplex stanu pod Goricom Miloša Medenice, koje je kupio 2013. godine i na kojem je već bila uspostavljena hipoteka Prve banke po prethodnom kreditu", kazali su u ASP. 

Većinski vlasnik i Prve banke, čiji je kredit trebalo da bude zatvoren, i Republičkog zavoda je Aco Đukanović, pa se u konkretnom radilo o očiglednom konfliktu interesa, smatraju oni. 

"A zanimljivo je da je izvještaj o procjeni datiran na 18. januar 2018. godine, dakle prije nego što je Odbor direktora IRF uopšte postavio to kao uslov za dobijanje kredita. Republički zavod je duplex stan od 159 kvadrata procijenio na čak 349.800 eura (2,2 hiljade po kvadratu). U izvještaju o procjeni jedinična cijena kvadrata duplex stana je zaokružena na 1,6 hiljada, ali je procjenitelj naveo da vrijednost treba uvećati za 35 odsto zbog renoviranja stana materijalima visokog kvaliteta i atraktivne lokacije, ali izvještaj uopšte ne sadrži brojke i obračun kako se došlo do tih 35 odsto, već je taj procenat bukvalno paušalno naveden. Jedan od uslova bio je i da se duplex stan osigura minimum za period trajanja kredita. U polisi osiguranja je procijenjena građevinska vrijednost objekta 648 eura po kvadratu", ocjenjuju u ASP-u.  

Ugovor o kreditu IRF i firme "Timi“ zaključen je već 21. februara 2018. godine, a krajem aprila te godine je izvršena tranša ka Prvoj banci.

"Međutim, ostalo je upitno kako je kredit odobren firmi, čija je osnovna djelatnost trgovina naftnim i gasovitim gorivima, a što nije bilo izričito propisano programom podrške. U vezi sa prednjim, ASP je u posjedu podataka da je „Timi“ obrazlagao IRF da su 2016. godine kao firma "došli na ideju“ da otvore restoran preko puta kampa na Jabuci, nedaleko od Kolašina, gdje su se izvodili radovi na autoputu, a zbog smanjenog obima posla u restoranu su sredinom naredne godine došli na ideju da obezbjeđuju katering za radnike. U tom smislu dostavio je jedan jednomjesečni ugovor sa „Bemaxom“ iz jula 2017. godine za pripremu obroka (cijena 2,30 eura sa PDV), a drugi iz oktobra iste godine sa "Skladgradnja“ za isporuku hrane radnicima (cijena obroka 2,78 eura sa PDV). Dostavljen je i ugovor o zakupu stambenog objekta iz oktobra 2015. godine radi otvaranja restorana, koji je bio na četiri godine", naveli su iz ASP.

Otvaranje restorana, međutim, nije bio dokaz da se firma „Timi“ bavi ugostiteljskom djelatnošću kao osnovnim poslom, a to je bila jedna od djelatnosti za koje su se odobravali krediti od IRF-a za refinansiranje kredita, upozoravaju.

"Ovo posebno što se radilo o ad hoc aktivnostima na projektu autoputa, jer su radnici na izvođenju radova bili prisutni samo određeni vremenski period. Dakle, osnovana je indicija da je firmi „Timi“ odobren kredit za refinansiranje po nižoj kamatnoj stopi od one, koja se primenjivala u godini kada je podnijela kreditnu aplikaciju, za koliko je nastupila šteta za državni IRF, ali i da je vrijednost kolaterala za kredit precijenjena dok je naknadno uspostavljena hipoteka, ali II reda, na nekretnini u korist IRF. ASP je od IRF tražila podatke o realizaciji ovog kredita, ali oni nijesu dostavljeni, pa je nejasna njegova otplata. Nekadašnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, majka Miloša Medenice, koja se sa slobode brani od optužbi da je počinila ozbiljna krivična djela, izjavila je tokom svog prvog saslušanja da njen sin nije vratio uzeti kredit kod IRF", predočili su. 

Tokom saslušanja 18. aprila 2022. godine pred Specijalnim državnim tužilaštvom (SDT), Vesna Medenica je kazala da se „njen sin po nepovoljnim uslovima kreditno zadužio kod IRF, tako da je njegov dug tom kreditoru dostigao iznos od 200 hiljada eura.“

"Od tog novca Miloš je otvorio restoran na Jabuci, novac potrošio, a kredit nije vratio“, dio je njenog iskaza sa prvog saslušanja, a naveden je u optužnici SDT-a u kojoj se Miloš Medenica optužuje za krivično djelo stvaranja kriminalne organizacije i još nekoliko krivičnih djela.

Poslednji podaci iz Centralnog registra privrednih subjekata pokazuju da je Miloš Medenica i dalje vlasnik firme "Timi", dok njegovi advokati pokušavaju da ga izvedu iz zatvora da se brani sa slobode, nudeći ogromno jemstvo.

Nije poznato da li su u svijetlu teških optužbi za kriminalne radnje Miloša Medenice u IRF razmatrali uopšte dalju sudbinu datog kredita, zaključuju u ASP. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније